

El Parlament aprova la reforma del reglament que facilitarà la llei de desconnexió
Els vots de Junts pel Sí i la CUP impulsen la via ‘exprés’ que permet tirar endavant lleis amb terminis més breus i restringeix les esmenes
CatalunyaPolíticaZPortada IzquierdaZResto 27 julio, 2017 Juan Francisco Jiménez Jacinto 0La política catalana avança cap a l’1-O i l’ombra del referèndum va monopolitzant els passos del Govern, el Parlament i l’oposició. Aquest dimecres s’ha projectat un nou episodi amb el debat sobre la reforma del reglament de la Cambra, que sempre ha girat al voltant del referèndum, i que s’ha aprovat amb els vots favorables de Junts pel Sí i la CUP i del diputat no adscrit Germà Gordó. La resta de l’oposició ha votat en contra.
El nou reglament del Parlament permet que qualsevol grup parlamentari pugui promoure lleis a través de la via de lectura única, procediment d’urgència que escurça els terminis del debat i restringeix la presentació d’esmenes. Una eina fonamental en clau 1-O, atès que es preveu que el Govern tramiti les lleis de desconnexió amb aquest procediment el mes vinent de setembre.
Tots els grups han llegit la reforma del reglament en aquest sentit. El Govern podrà tramitar així per la via exprés la llei del referèndum presentada el passat 4 de juliol i la llei de transitorietat jurídica -que es registraran en seu parlamentària el divendres vinent o dilluns. D’aquesta manera, es concedeix menys marge al Govern central per impugnar les normatives.
Fins ara només es podia tramitar una llei per la via de la lectura única quan existia absolut consens entre tots els grups de la Cambra, però amb la nova reforma Junts pel Sí i la CUP s’asseguren poder presentar per la via d’urgència les lleis de desconnexió, cosa que ha generat la indignació dels partits de l’oposició.
El camí de la reforma del reglament ha estat llarg i ha patit modificacions. De fet, en un primer moment, el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va determinar que l’aprovació per lectura única de lleis de gran envergadura -com les de desconnexió- anava en contra del mateix Estatut o de la Constitució. En aquest sentit, en el redactat final de la reforma del reglament s’ha inclòs que les lleis aprovades per aquesta via d’urgència han de complir certs requisits en la seva simplicitat o naturalesa.
Tots els grups de l’oposició han focalitzat les seves intervencions en qüestionar si el Govern farà servir els mecanismes d’urgència que permet el nou reglament per aprovar les lleis de desconnexió. I és que tots han coincidit que les mesures que pretén tirar endavant l’Executiu de Puigdemont en cap cas poden considerar simples o de poc calat, ja que afecten el règim jurídic català.
El diputat de Junts pel Sí Roger Torrent ha estat l’encarregat de defensar la reforma davant les crítiques de l’oposició. Torrent ha puntualitzat que, després de l’últim redactat, la via de la lectura única «és perfectament estatutària i constitucional». Amb tot, el diputat d’JxSí ha argumentat que el que inquieta l’oposició és la fi i no el mitjà: «Jutgen l’eina no pel que és, sinó per al que s’imaginen que servirà. La seva por, la seva obsessió, és impedir que l’1-O hi hagi urnes, impedir la democràcia i impedir que els catalans puguin votar».
Torrent ha evitat respondre directament si el Govern farà servir la via exprés per aprovar les lleis de desconnexió i ha contrarestat amb una altra pregunta als grups contraris al referèndum: «Vostès acataran el que digui la majoria del Parlament? ¿Acataran el que digui a través de les urnes el poble de Catalunya? Això és la democràcia».
La reforma del reglament ha comptat amb el vot favorable de la CUP, imprescindible per aconseguir la majoria absoluta necessària. El seu portaveu, Anna Gabriel, ha manifestat que el seu grup parlamentari no tenia com a prioritat la reforma del reglament de la Cambra, tot i que la donen per bona si ajuda a impulsar la votació de l’1 d’octubre: «Nosaltres donem suport a la reforma del Parlament si serveix per votar l’1-O, si serveix perquè els catalans s’expressin i si permet l’referèndum».
Gabriel ha respost amb fermesa a les crítiques dels grups contraris al referèndum i ha defensat que «aquest país necessita menys paraules i més revolucions». «Si la legislació vigent no accepta l’autodeterminació dels pobles s’ha de canviar i, si no, desbordar. No ens fa por dir-ho», ha contestat la portaveu de la CUP.
No comments so far.
Be first to leave comment below.