

Amb Mossul alliberada, l’autèntica batalla per l’Iraq acaba de començar
La reconquesta de la ciutat ha causat un esgarrifós 40% de baixes entre les forces iraquianes i ha provocat el desplaçament de 900.000 residents. El Primer Ministre Al-Abadi admet que la batalla més decisiva per l’Iraq encara s’ha de guanyar.
FocusMónZPortada IzquierdaZResto 11 julio, 2017 Joan Prats i Amorós 0Aquest dilluns a Mossul, la segona ciutat més gran de l’Iraq abans la seva ocupació per Estat islàmic al juny del 2014, tan sols quedaven varies bosses de resistència dels gihadistes. Mentre unes poques dotzenes de fantàstics combatents d’Estat Islàmic seguien resistint, el sofert president iraquià, Haider al-Abadi, ha declarat oficialment l’alliberament de la ciutat.
Al-Abadi, que des de que va assumir al 2014 el lideratge d’un estat a l’abisme del col·lapse ha vist de tot, incloent temptatives de cop d’estat, ha fet l’anunci a Mossul mateix. Lluint el uniforme negre del Servei Anti-Terrorista –el cos d’especialistes format pels Estats Units que ha dirigit l’assalt a Mossul, el Primer Ministre ha anunciat “el final, el fracàs i el col·lapse de l’estat terrorista de la falsedat”. Fou a la mateixa vil·la on Abu Bakr al-Baghdadi proclamà el Califat fa tot just tres anys.
De fet, sembla irreal que un grup terrorista hagi aconseguit mantenir el control d’una ciutat de més d’un milió de persones durant tant de temps. Durant els mesos que ha durat la lluita, el Servei Anti-Terrorista ha sofert un aterrador percentatge de baixes equivalent al 40% dels seus efectius, segons Paul McLeary relata a Foreign Policy.
El centre de Mossul ha deixat de ser una ciutat. UNOSAT, el servei d’anàlisi d’imatges de satèl·lit de les Nacions Unides, mostra en la seva pàgina web un balanç preliminar de la destrucció: tan sols a la ciutat vella, a dia de 30 de juny 5.536 estructures havien estat afectades, i un 69% d’aquestes havien resultat destruïdes o greument malmeses.

Presentació que mostra les principals estructures afectades al centre històric de Mossul el dia 30 de juny. Font: UNOSAT
La històrica mesquita d’Al-Nusri, des d’on Al-Baghdadi proclamà el Califat, no és sinó una pila de runes, dinamitada segons sembla pels propis combatents islamistes. La destrucció generalitzada a la riba oest del Tigris, que creua la població, es deu a intensíssimes setmanes de combats que recorden la batalla de Stalingrad, la més sagnant de la Segona Guerra Mundial. De fet, però, la de Mossul ha estat més llarga.
Al-Abadi, molt versat en la política interior del seu país, és conscient que la batalla de Mossul no és sinó una batalla victoriosa en una guerra que està lluny d’acabar-se. La propera missió és, afirma, “crear estabilitat, construir i eliminar les cèl·lules d’Estat Islàmic, i això requereix un esforç en matèria de seguretat i intel·ligència, i la unitat que ens permet combatre a Estat Islàmic”.
Al-Abadi no vol córrer. Conscient de que un cop Estat Islàmic sigui definitivament escombrat del mapa com a força para-militar, una munió de faccions intentaran obtenir un tros del pastís de la victòria tan gran com puguin, el veterà Primer Ministre els urgeix a no perdre la coordinació.
Segons Paul McLeary, uns 900.000 resident de Mossul han estat desplaçats durant els darrers mesos, i es pensa que milers d’altres han resultat morts durant els combats. Mentre, Estat Islàmic els segueix atacant indiscriminadament amb atemptats suïcides. És molt probable que intenti a més aprofitar la situació de misèria de molts iraquians per exacerbar les tensions entre els diversos grups, i a mig termini, guanyar nous adeptes. L’autèntica, i potser definitiva, lluita per l’Iraq tot just acaba de començar.
Imatge de portada: el Primer Ministre iraquià Haider al-Abadi, en uniforme negre i gorra, arriba a Mossul el dilluns 10 de juliol.
No comments so far.
Be first to leave comment below.