

Manifest de suport a Duran: “necessitem polítics i partits que abasteixin ponts de diàleg i negociació”
El manifest que dóna suport a la candidatura de Duran i Lleida està signat per catedràtics, professors, professionals, empresaris, treballadors de diversos sectors econòmics i ciutadans de Catalunya
EspanyaPolíticaZPortada IzquierdaZResto 14 diciembre, 2015 Núria Vilellas Camps 2Falten menys de 7 dies per les eleccions que decidiran el futur del país dels pròxims quatre anys, i tots els partits ja han posat les seves cartes sobre la taula. Els partits grans ja han fet debats i han exposat les seves idees en totes les cadenes televisives, i ara és el moment en què aquests reben els suports necessaris per avalar els programes electorals. En el cas d’Unió Democràtica de Catalunya, amb Josep Antoni Duran Lleida al capdavant, ha rebut un manifest de suport a la seva candidatura del 20 de desembre, amb la premissa que aquesta és l’única opció real per a la reconstrucció de les relacions de Catalunya amb l’Estat.
La necessitat que els governs de Catalunya i Espanya trobin una via per dialogar
En el manifest es recalca la importància pel futur de la governabilitat de Catalunya i d’Espanya, i els seus signants mostren la preocupació per “l’actual bloqueig en la necessària comunicació entre els Governs de l’Estat i la Generalitat”, i recriminen que aquest fet impedeix que es puguin tractar les situacions veritablement importants per la ciutadania, així com donar resposta a les manifestacions que cada any du a terme el poble català.
Buscar el diàleg i no la ruptura dins les institucions de l’Estat
Un dels punts del manifest demana a les institucions de l’Estat que els catalans que hi tinguin presència lluitin per dialogar, i que ajudin a encaixar “una millor articulació de Catalunya amb les estructures de l’Estat espanyol, evitant així el xoc de trens, com les intencions de secessió de Catalunya”.
Sense majories absolutes calen veus de diàleg
El panorama polític està canviant. No cal ser un expert per veure que amb l’emergència de les noves forces polítiques el bipartidisme s’està trencant i cada vegada serà més difícil aconseguir majories absolutes per governar, fet que obligarà als diferents partits a pactar per poder dirigir el país, i no estancar-se en posicionaments inamovibles, com fins ara.
Des del manifest de suport a Duran preveuen que aquesta pot ser una bona opció per “abastir Ponts de Diàleg i Negociació”, ja que cal que els representants de Catalunya a les Corts tinguin capacitats i experiència “per dialogar amb fermesa”, amb l’objectiu que “les negociacions puguin desembocar en un resultat satisfactori per a Catalunya i el conjunt d’Espanya”. D’aquesta manera, Catalunya “veurà respectada la seva identitat i singularitats sense necessitat de fractura de l’Estat espanyol”.
El manifest ha estat signat per alguns exconsellers, com Pilar Fernández Bozal o Josep Miró i Ardèvol; catedràtics, com Aldredo Pastor de l’IESE o Antonio Manresa de la UB; professors, com Carlos Losada d’ESADE; professionals i empresaris, com Joan Corominas Guerin, president de Catalans pel Seny, o Josep Cardona Bonfills i Carlos Rodríguez, Rodríguez de la Junta Directiva de PIMEC; treballadors de diversos sectors econòmics i diversos ciutadans de Catalunya, entre altres.