

La desigual recuperació econòmica
El professor universitaris Loukas Karabarbounis i Brent Neiman (de Minnesota i Chicago, respectivament) han realitzat un estudi sobre la causa de la creixent desigualtat a Occident. Arran de la crisi econòmica actual les rendes de treball i de capital han tingut una actitud baixista, però no els beneficis empresarials que són cada vegada més alts
EconomiaZPortada DerechaZResto 27 febrero, 2017 CatDialeg.cat 0Els professors de la Universitat de Minnesota, Loukas Karabarbounis, i de la Chicago, Brent Neiman, expliquen en un estudi publicat al Quarterly Journal of Economics (Oxford) la causa de la creixient desigualtat que està vivint Occident en l’actualitat. La distribució de la renda, dividida entre capital i treball, està canviant de composició els últims anys. No només ha variat la composició de la renda sinò que han perdut importància en global, totalment diferent que els beneficis empresarials.

Evolució dels beneficis empresarials dels EUA, després d’impostos, a partir del final de la Segona Guerra Mundial. La globalització i la millora de productivitat al procés de producció són algunes de les raons que expliquen aquests grans beneficis.
L’aplicació de les noves tecnologies i la globalització en el món laboral s’ha traduït en una pèrdua d’importància de les rendes de treball. Els treballadors no tenen tanta importància com abans i la recuperació econòmica no suposa un augment dels salaris.

Sous reals tenint com a base l’any 2008. El desenvolupament de les retribucions no ha sigut igual a tots els països. Font: Financial Times
Els dos professors esmentats abans ho expliquen amb la caiguda del preu dels béns d’equipament en relació amb els béns de consum. Aquesta menor rellevància de la renda del treball fa que el capital tingui un paper més important a la renda (encara que aquesta també estigui en declivi).
Els beneficis empresarials i la renda
Les empreses, sobretot després de l’esclat de la crisi econòmica, han reduït la renda de capital i, sobretot, de capital per tal d’obtenir uns beneficis corporatius més grans. És tal la situació actual que els beneficis de l’empresa tenen, des de la crisi del petroli, una major importància.

Mentre que els beneficis empresarials, en aquest cas dels Estats Units, augmenta la seva importància la renda de capital en perd. Font: CaixaBank Research, a partir de dades de Barkai, S (2016).
El professor Simcha Barkai va més enllà i troba una raonable explicació d’aquest fenomen: el declivi de les rendes laborals i de capital es produeixen per la menor competència als mercats de productes (amb uns marges empresarials més grans).
No comments so far.
Be first to leave comment below.