

La classe mitjana independentista
Arran de la crisi econòmica, la classe mitjana veu la independència com la solució de molts problemes. Aquesta esperança no la comparteixen les classes més baixes
EconomiaZPortada DerechaZResto 29 septiembre, 2017 CatDialeg.cat 0La classe mitjana ha sigut una de les grans damnificades d’aquests darrers anys. La renda disponible de les famílies, que va patir una forta davallada a l’any 2009, s’ha anat recuperat lentament fins arribar a nivells semblants al 2004-2005. Respecte a l’atur, encara queda lluny la recuperació de llocs de treball anteriors a la crisi. Els salaris han aconseguit recuperar-se arribant a ser semblants als de l’any 2016, el problema és que els preus són un 6% més alts. La sanitat, que representava un 6,5% del Producte Interior Brut (PIB), ara ha baixat quatre dècimes en la participació del PIB. En el cas de l’educació la reducció ha sigut de tres dècimes. El gran nivell d’endeutament de les famílies i la poca taxa d’estalviament, la més baixa des del 2000, no incentiva al creixement del consum.
Les últimes dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat mostra un major sentiment independentista en la classe mitjana que no en les famílies amb menys recursos. La independència es vista com una nova esperança per poder recuperar el nivell de visa assolit abans de l’esclat de la darrera crisi econòmica. Com es distribueix la població favorable a la independència de Catalunya segons els seus ingressos?
Divisió d’opinions
El CEO va enregistrar dos grans grups de ciutadans respecte a la independència segons els seus ingressos. Els que cobren menys de 900 euros només el 32% era partidari de la separació. Els que perceben entre 900 i 1.200 euros mensuals la seva opinió era més contundent: només el 29% es declarava independentista. És a partir dels que cobren més de 1.200 quan la tendència canvia.
En la franja de 1.200 fins els 1.800 euros el Sí arriba al 38%. De 1.800 fins els 2.400 euros el Sí ja supera el no (53%). El següent segment fins els 4.000 euros n’arriba al 55% i a partir de més de 4.000 euros el Sí a la independència representa un 54%.
Dels que van preferir no donar informació al CEO sobre la seva retribució mensual, un 54% dels enquestats eren contraris a la independència.
Més diners, més independentista
Arran de les dades publicades pel CEO es pot veure com la població amb menys recursos té més tendència a rebutjar la independència.
El segment, segons la situació laboral de l’enquestat, menys independentista és el dels aturats (29% partidaris del Sí). En el cas dels que no treballen, però no són jubilats, la situació és semblant (38% Sí). La majoria dels jubilats són contraris a la independència, un 52%, encara que hi hagi més que en els altres dos casos. Entre els treballadors hi ha un empat del 45% i, en referència dels treballadors en el sector públic, el Sí guanya amb un 49%.
No comments so far.
Be first to leave comment below.