

Unió ultima el seu propi full de ruta per al 27-S
Alguns mitjans asseguren que alts càrrecs del partit estaries disposat a abandonar el govern català si Convergència no accepta la seva postura. Unió ho desmenteix i prepara una pregunta “clara i nítida” que votaran els militants per decidir la seva posició davant el procés sobiranista
CatalunyaPolíticaZResto 2 June, 2015 Lluís Llaquet 2Poques hores abans que se sàpiga quina serà la pregunta que Unió Democràtica de Catalunya (UDC) presentarà als seus militants sobre la seva posició davant el procés sobiranista, els mitjans de comunicació catalans van plens d’afirmacions i desmentiments sobre les conseqüències que podria tenir el seu resultat.
Si bé La Vanguardia assegurava el dilluns que “Unió busca una via de consens per a la consulta”, El Periódico de Catalunya ha publicat que alts càrrecs de la formació estarien “disposats a sortir del Govern si Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) no acceptés el seu full de ruta”. En concret, la vicepresidenta Joana Ortega, el titular d’Interior, Ramon Espadaler i el d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, afirma el diari, podrien abandonar l’executiu català per considerar la postura de CDC massa radicalitzada. Un fet que suposaria, a més a més, la separació de la federació.
Unió, per la seva banda, ha desmentit aquesta informació en un comunicat recordant que “la pregunta que aprovarà determinarà els paràmetres del full de ruta”, però “en cap pas qüestiona la voluntat d’Unió de continuar avançant conjuntament amb CDC en el marc de la federació, motiu pel qual no hi ha cap plantejament d’abandonar el govern de la Generalitat”.
Els termes de la pregunta
Pel que fa a la pregunta, Ramón Espadaler ha assegurat a un article a El Periódico de Catalunya que la qüestió serà “clara, explícita i nítida”, volent així “desmentir qualsevol dubte que s’hagi pogut suscitar sobre la possible ambigüitat” de l’enunciat.
Espadaler també ha recordat que el seu dia van decidir “fer la nostra proposta i donar veu a tota la militància” sobre la seva posició del partit davant el procés, encara que hagués estat més fàcil “pronunciar-se amb un sí o un no a la proposta de tercers”. Per ell el procediment elegit, però, es tracta “d’un exercici de radicalitat democràtica que no farà cap altra formació política”.
El titular d’interior també ha rememorat el sentit històric del seu partit i ha declarat que Unió “aposta pel dret a decidir”, però té “visions diferents, tant pel que fa a l’horitzó final del procés, com sobre la manera de conduir-lo”. Tot sense renunciar, recorda Espadaler, a la seva arrel nacionalista i d’inspiració humanista i social-cristiana.
Divisió a Unió
El debat encara es va fer més candent fa menys d’una setmana quan un miler de militants del partit democristià van presentar un manifest subscrivint que la pregunta fos directament si es vol que “Unió es comprometi amb la Independència de Catalunya en el marc de la Unió Europea”. Una proposta que va firmar el sector més nacionalista del partit i que, entre d’altres, va recolzar l’actual presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el seu antecessor en el càrrec, Joan Rigol.
Quins membres de la direcció d’Unió firmen el manifest que desafia Duran? Aquí els teniu: http://t.co/DDLvA84isB pic.twitter.com/Z9758SasqV
— ARA Política (@ARApolitica) Mayo 26, 2015