

Una productivitat desequilibrada
La productivitat de la Unió Europea ha mantingut un creixement baix durant les últimes dues dècades. Aquesta variació ha sigut d’1%, mentre que els Estats Units ha crescut en productivitat un 1,6%. El sector que més productivitat ha guanyat és el de les telecomunicacions, mentre que el dels serveis socials no ha mostrat cap avenç.
EconomiaZPortada IzquierdaZResto 12 April, 2017 CatDialeg.cat 0La productivitat de la Unió Europea ha sigut motiu de discussió en els darrers anys, ja que no s’identifiquen amb claredat les causes del seu poc creixement en termes de productivitat. Aquesta variació des del 1995 ha significat només l’1%, però no altres estats com els dels Estats Units amb un 1,6%. En el desglossament del creixement de la productivitat per sectors econòmics cal esmentar les manufactures (2,30%), agricultura, mineria i pesca (2,31%) i les telecomunicacions (2,80%). La innovació tecnològica, entre altres elements, expliquen aquesta variació en aquests sectors.

Dades: CaixaBank. Elaboració pròpia
Els serveis socials tenen un gran pes productiu (42,1% del pes l’any 2014) però no ha crescut prou en els darrers anys. Les manufactures, que a l’any 1995 representava el 19%, va passar a tenir un percentatge d’un 14,5%. En el cas dels serveis financers la situació és semblant, ja que va passar del 3,1 al 2,8. Els diferents patrons del creixement de la productivitat tenen moltes diverses causes de caire social, econòmic i tecnològic.
En el darrer Informe Mensual de CaixaBank Research troben dos elements clau per poder explicar aquest fenomen clau per a l’economia europea.
Un creixement desigual
Encara que la productivitat a la Zona Euro sigui positiu, això no voldrà dir que s’hi ha produït de la mateixa manera. En general els països del nord d’Europa i del centre mostren una taxa de creixement productiu major que els del sud. El creixement dels països més productius ha sigut pels Països Baixos (1,21%), Àustria (1,20%), França (1,14%) i Finlàndia (1,1%). El creixement de la productivitat del 1995 fins al 2014 és del 0,8%.

Mitjana del creixement anual de la productivitat per països en el període 1995-2014 en tant per cent. Dades: CaixaBank Research. Font: Elaboració pròpia
Tot i que països com Àustria o Alemanya presentin taxes superiors que molts altres, no són dades molt bones. La Comissió Europea hauria de crear un pla d’actuació per poder accelerar el creixement de la productivitat per poder competir amb major facilitat als altres mercats com l’Americà o l’Asiàtic.
No comments so far.
Be first to leave comment below.