

Una legislatura perduda?
Els departaments del govern de la Generalitat de Catalunya no preveuen presentar, des d’ara fins a l’estiu, pràcticament cap nou projecte de llei al Parlament català. Segons el comissionat per a la transició nacional la maquinària administrativa catalana es dedica plenament a fer “plans de contingència” per a un hipotètic nou Estat Independent
CatalunyaPolíticaZResto 8 April, 2015 Lluís Llaquet 0Amb unes eleccions a la vista i a tres mesos perquè s’acabi la legislatura, l’activitat del Parlament de Catalunya és pràcticament nul·la. També la feina que estan fent els departaments del govern que, ja consta, no presentaran pràcticament noves iniciatives d’aquí a l’estiu.
El que sí que està fent tota la maquinària administrativa a l’abast del govern es treballar en “plans de contingència”. Uns documents sobre com funcionaria cada sector en el cas que Catalunya fos independent, tot sota les ordres de Carles Vives Pi-Sunyer, nou comissionat per a la transició nacional.
En què consisteixen els plans de contingència?
El Govern de la Generalitat, juntament amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha posat en marxa aquest comissionat amb la finalitat de dur a terme uns projectes on es preveu la creació de l’Estat català independent amb “escenaris de negociació adversos amb l’Estat espanyol”. Uns plans de contingència que voldrien assegurar “la viabilitat” d’una nova administració en qüestions organitzatives i de finançament i que, segons Marta Rovira, secretaria general d’ERC, permetrien una millor negociació amb el govern espanyol.
Són realment útils?
Aquests treballs, segons informa el comissionat, els han de fer tots els departaments del govern, de tal forma que redactin “des de com seria l’organigrama dels aeroports, de correus” o de la ja famosa hisenda pròpia. Però, i si no es proclama la independència? Serveixen d’alguna cosa? Es podrien dedicar tots aquests recursos que ara mateix es destinen a fer això a altres feines més productives que servissin tan si s’arribés a la independència com si no?
En el cas de la hisenda pròpia, si finalment no es traspassa, tal com demana la Generalitat, o no s’assoleix la independència, el treball realitzat fins al moment seria paper mullat. Per què no treballar, per exemple en l’optimització d’una fiscalitat òptima i en una reforma de l’administració? Quelcom que, d’altra banda, seria igual d’útil tant en un hipotètic Estat Independent com seguint amb el model actual.
No comments so far.
Be first to leave comment below.