

Un estiu ple de crisis internacionals
Segons el informe i perspectives mensuals del “International Crisis Group”, el fràgil ordre internacional segueix deteriorant-se. Brexit i Turquia estan a l’ordre del dia, però també Sudan del Sud, Nigèria o el mar de la Xina Meridional. Colòmbia és l’únic punt positiu
FocusMónZPortada IzquierdaZResto 5 julio, 2016 Joan Prats i Amorós 0Com cada mes, el think tank International Crisis Group ha publicat el seu resum i perspectives pels propers 30 dies de totes les situacions al món que es poden considerar amenaces a la pau i seguretat internacionals.
En l’edició de l’1 de juliol, el Grup destaca que l’ordre internacional segueix posant-se cada cop més a prova: “a més de desplaçaments massius i de l’expansió del terrorisme transnacional”, afirma, “la decisiva votació del 23 de juny al Regne Unit a favor de sortir de la Unió Europea ha obert un nou front a la ja present incertesa política i econòmica internacional”.
La UE, cada cop més part del problema que de la solució
Segons Jean-Marie Guéhenno, president del International Crisis Group, “la crisi del Brexit incrementa el risc d’una UE cada cop més consumida per les seves crisis internes mentre que el que el món necessita és una UE implicada a escala global”.
I és que tot i que la UE ja fa temps que està fóra de joc com actor internacional, Europa s’ha convertit en el darrer any en un problema en sí mateixa més que no pas en soci en qui recolzar-se per buscar solucions. Incapaç de gestionar la denominada “crisi dels refugiats”, ha subvencionat a un govern, el turc, que té intencions oposades no sols als valors sinó als interessos polítics dels Estats Membre de la UE (immigració, qüestió kurda i guerra a Siria). D’altra banda, el resultat del referèndum britànic no ha fet més que obrir un altre front –de moment podem dir que intern- per a la Unió.
El que això significa és que la UE posarà encara menys atenció als greus problemes de seguretat que pateix el món, a pesar de que molts d’ells l’afecten directament.
L’Àfrica empitjora
A l’Àfrica subsahariana, el Grup destaca el deteriorament de la situació a Sudan del Sud. Com informava Catdialeg, a finals d’abril semblava que la sortida definitiva a la guerra civil de l’Estat més jove d’Àfrica era propera. No obstant, totes les esperances es veieren ràpidament frustrades després de que els rebels “demanessin” de forma violenta més places en les noves forces armades nacionals. Ara per ara, sembla que els dos bàndols es preparen per tornar a entrar en guerra.
A Nigèria, la violència al delta del Níger, un problema que s’arrossega des de la Guerra de Biafra (1967-1970), s’ha incrementat durant el mes de juny. Mentre, al nord del país, les restes de Boko Haram segueixen perpetrant atacs contra civils i les forces armades nigerianes. A més, aquest grup ha atacat també objectius als veïns Níger i Camerun, subratllant el caràcter regional d’aquesta amenaça que tampoc s’acaba mai de solucionar del tot.
Un punt positiu a Amèrica Llatina
El Grup destaca, com a contrapunt a totes les males noticies, que a Colòmbia el govern i les FARC signaren uns acords de “final de conflicte” el dia 23 de juny. Segons afirma, aquests constitueixen la millor prova de que el conflicte, que va començar fa 52 anys, arriba a la seva fi. Els pactes especifiquen com les milícies deposaran les armes i es reintegraran a la vida civil. Les parts també acordaren la celebració d’un referèndum per aprovar l’acord de pau final.
El sud-est asiàtic conté la respiració
Tot i que l’informe del Grup no ho menciona, el proper dia 12 de juliol s’ha de publicar la decisió de la Cort Permanent d’Arbitratge sobre el cas que enfronta les Filipines amb la Xina sobre la sobirania de varies illes i roques al mar de la Xina Meridional. Mentre que previsiblement el tribunal s’inclinarà a favor de les Filipines, la Xina ha anunciat reiteradament que no reconeixerà la decisió. Així doncs, és probable que de confirmar-se la decisió, els dos actors entrin en una nova fase de conflictivitat, i els Estats Units endureixi –encara més- el seu to contra la Xina.
Imatge de portada: cascos blaus de Nacions Unides a la regió d’Abyei al Sudan. UN Photo/Tim McKulka
No comments so far.
Be first to leave comment below.