

La connexió entre Atocha i Chamartín es pagarà amb fons del Corredor del Mediterrani
El secretari d’Habitatge de València revela a Twitter que la Comissió Europea va incloure Madrid dins de l’eix ferroviari. La polèmica s’ha estès per la xarxa social
EspanyaPolíticaZPortada DerechaZResto 10 febrero, 2017 CatDialeg.cat 0El secretari d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana, Josep Vicent Boira, va desencadenar ahir la polèmica a Twitter al revelar que la connexió per túnel de les estacions d’Atocha-Chamartin de Madrid estaria pagada amb els fons destinats al Corredor del Mediterrani. La piulada indignant de Boira es va produir en el context de la visita del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, al futur accés ferroviari d’alta velocitat del sud de Madrid. El ministre es congratulava per la mateixa xarxa social que aquesta acció permetria un estalvi de fins a 30 minuts en el trajecte entre les estacions d’Atocha amb Torrejón de Velasco, una localitat madrilenya d’uns 5.000 habitants.
El nuevo acceso ferroviario de alta velocidad del sur de Madrid permitirá, junto al túnel Atocha-Chamartín, un ahorro de viaje de 30 minutos pic.twitter.com/lUWkw5FgGK
— Iñigo de la Serna (@idlserna) February 9, 2017
Esta obra forma parte de la conexión por túnel Atocha-Chamartin pagada con fondos del Corredor Mediterráneo. https://t.co/y60JNaWRKN
— Josep Vicent Boira (@JosepBoira) February 9, 2017
El que De la Serna va ometre en el seu missatge va ser que aquesta inversió està pressupostada en 935 milions d’euros, que deixaran d’estar destinats al Corredor del Mediterrani. Tot plegat no ajuda a l’avanç de les obres del Corredor, un projecte previst des de fa molts anys i que entre retards i polèmiques pel traçat final, és una qüestió d’alta sensibilitat social, política i econòmica. Per aquest motiu, Twitter ha anat carregat de tensió en referència a aquesta qüestió.
Si a aquest fet se li suma que aquesta setmana el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va anar a València i va treure-li importància al projecte del Corredor del Mediterrani, el malestar encara està més justificat.
El mateix Josep Vicent Boira va explicar per Twitter que el nou túnel de Madrid-Puerta d’Atocha-Chamartín, apareix consignat com a projecte número 1 en el pla de treball de la Comissió Europea sobre mobilitat a la Mediterrània, un document del desembre del 2016 titulat Mediterrani. Segon Pla de Treball del Coordinador Europeu. Aquest pla mostra les intervencions previstes abans del 2030, on figura la construcció un túnel per fer front a l’absència de connexió entre les estacions.
Este documento es para leerlo. Muestra que Madrid se halla incluida en el Corredor Mediterráneo y sus consecuencias https://t.co/eZeyrpPIMO pic.twitter.com/mwwH45eywD
— Josep Vicent Boira (@JosepBoira) February 9, 2017

Aquestes són les principals intervencions previstes o en curs. La número 1 és la construcció prevista pel túnel entre Atocha i Chamartín.
L’eix ferroviari que ha d’unir Algesires amb Ucraïna amb la finalitat de facilitar el transport de mercaderies procedents dels ports mediterranis espanyols, inclou també la ciutat de Madrid en el seu territori. Tot i que evidentment, Madrid no té cap port. De fet, el 2011 la Comissió Europea va incloure el Corredor Mediterrani com a eix ferroviari prioritari, amb una finalització de les obres prevista pel 2020. Així, Brussel·les va aprovar subvencionar l’eix ferroviari de mercaderies que connecta la frontera francesa amb Barcelona, Tarragona, València, Cartagena i Almeria. Des de la ciutat andalusa el traçat continuaria per l’interior fins a Granada, per arribar després a Algesires. La Comissió també va acordar connectar Saragossa i Madrid amb Algesires i els corredors mediterrani i atlàntic.
Segons el ministre de Foment, “aquesta actuació incrementarà l’accés ferroviari a Madrid que utilitzen les línies d’alta velocitat que uneixen la capital amb Llevant i Andalusia, possibilitant la circulació d’un major nombre de trens”. Una mostra més de com el nacionalisme espanyol tendeix al centralisme.
Però el reforçament dels accessos per alta velocitat ferroviària a Madrid contrasten amb les deficiències de la connexió ferroviària entre València i Barcelona, les dues grans capitals mediterrànies i punts neuràlgics del Corrector, que no tenen connexió d’alta velocitat.
Y mientras se destinan casi 1.000 millones a dejar arreglada la línea Atocha-Chamartin, aquí tirados en Valencia Norte esperando Talgo a BCN
— Josep Vicent Boira (@JosepBoira) February 9, 2017
No comments so far.
Be first to leave comment below.