CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
Quants panellets menjarem aquest any? Quants panellets menjarem aquest any?

Quants panellets menjarem aquest any?

Es calcula que els catalans menjarem 250.000 kg de panellets de pastisseria aquest 2016. El Gremi de Pastisseria de Barcelona són optimistes amb les vendes
CulturaZPortada DerechaZResto 27 October, 2016 CatDialeg.cat 0
5 / 5 (4 votes)

Inici » Historic » Quants panellets menjarem aquest any?

Amb l’arribada de la tardor, els més llaminers i dolços ja esperen amb impaciència que arribi Tots Sants per poder gaudir dels panellets de pinyons, de coco, d’ametlles o de xocolata… n’hi ha de molts gustos per triar i remenar. Els que es volen estalviar alguns diners opten per fer-los artesanalment a casa, però n’hi ha de molts altres que prefereixen deixar reposar el seu paladar en els panellets de pastisseria. En aquest darrer sentit, enguany es calcula que els catalans menjarem 250.000 kg de panellets de pastisseria.

A més, el Gremi de Pastissera de Barcelona preveuen un manteniment de vendes respecte al 2015. Segons el seu gremi, el pastisser Elias Miró, “el consum de panellets és molt estable i es manté gràcies al fet que la temporada s’allarga i ja no només es veuen durant dos dies, sinó durant 12 o 15”. Tal com apunten des del gremi, els preus també es mantenen estables des de fa anys, i es tornaran a situar entre els 40 € i els 52 €/kg.

Es calcula que, de mitjana, un quilo de panellets variats conté unes 36 unitats. Això significa que cada panellet artesà costa al voltant de 80 cèntims i que un assortit de 12 té un preu d’uns 10 €. Per aquest motiu el gremi reivindica el panellet artesà, i adverteix que s’estan venent packs de panellets industrials (amb fècula de patata, conservants i colorants) en grans superfícies a un preu superior al de la pastisseria (3 panellets a 3 euros).

Els panellets que més es venen són els de pinyons, seguits pels d'ametlles, coco i xocolata.

Els panellets que més es venen són els de pinyons, seguits pels d’ametlles, coco i xocolata.

Els panellets més venuts continuen sent els de pinyons, ametlles, coco i xocolata, tot i que en els darrers anys se n’han introduït de nous: amb forma de carabassa, de fruita de la passió, de mojito, de cirera, de plàtan, de pinya amb xocolata, de crema catalana, de te verd, de figues…, etc. L’estrella, però, continua sent el de pinyons, fet amb una massa dolça a base de sucre, ametlla crua mòlta, ou batut a punt de neu i ratlladura de llimona i coberta amb clara d’ou per permetre adherir-hi la capa de pinyons.

Com que el Gremi vol posar en valor l’elaboració tradicional dels panellets, recorda les principals quatre diferències entre un panellet industrial i un d’artesanal.

Diferències entre el panellet industrial i l’artesà

  1. Durabilitat i valors nutricionals: a les pastisseries artesanes els panellets es fan al dia per aconseguir que, sense cap mena d’additiu, aguantin tendres almenys 48 hores un cop se l’emporta el client. Un panellet industrial, en canvi, porta diversos tipus de conservants per tal que el producte pugui estar setmanes o mesos emmagatzemat o en el lineal del supermercat.
  2. El massapà del panellet tradicional està fet d’ametlles, sucre i ous. No porta fècules com patata o moniato ni altres substitutius. Cal recordar que és una pràctica habitual en la pastisseria industrial la utilització de fècules per abaratir el panellet, ja que el seu preu ve marcat pel cost de productes com les ametlles o els pinyons, molt més cars que la patata o el moniato.
  3. L’elaboració: els panellets artesans s’elaboren d’un a un. És un producte que, per la seva mida i procés d’elaboració, requereix moltes hores de treball a l’obrador i moltes mans. El pastisser pot trigar més de 3 hores a fer una plata variada de panellets de forma artesanal, des que obre el sac de fruits secs per començar a elaborar el massapà i fins que els panellets arriben al taulell.
  4. La varietat: les pastisseries artesanals ofereixen una gran diversitat de sabors de panellets. A banda dels tradicionals (pinyons, ametlles, xocolata, coco, cafè) la creativitat dels pastissers ha anat introduint nous i innovadors sabors a les vitrines dels seus establiments.

La tradició dels panellets

Catalunya, Aragó, València i les Balears continuen celebrant la festivitat de Tots Sants menjant panellets. Es creu que l’origen d’aquesta tradició podria ser àrab pel seu tipus de massa, però les primeres notícies que es tenen sobre els panellets daten de finals del segle XVIII. Inicialment, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fuita seca. Posteriorment, es podien adquirir per Tots Sants i després de celebracions religioses, per la qual cosa eren considerats com un aliment beneït. El seu alt contingut calòric (juntament amb castanyes i moniatos) el van convertir en un producte perfecte per a les llargues i fredes nits del dia de Tots Sants (1 de novembre) i el Dia dels Difunts (2 de novembre), durant les quals es feia vigília.

CatDialeg.cat

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies