CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
Ens hi juguem uns pèsols ? Ens hi juguem uns pèsols ?

Ens hi juguem uns pèsols ?

Arrenca la temporada dels pèsols, un petit gran producte amb DO Maresme
CulturaSense categoriaSocietat 8 April, 2018 user3 0
0 / 5 (0 votes)

Inici » Historic » Ens hi juguem uns pèsols ?

La temporada de pèsols ha arrencat amb força, i especialment al Maresme com a centre neuràligic. Els pagesos de la zona reivindiquen la seva qualitat, varietat i estacionalitat. Per molts, els de Llavaneres son els més famosos, i els que cuinen al Restaurant Hispània d’ Arenys de Mar, els millors!!

En efecte, pocs països poden presumir de tenir dues cuineres com la Paquita i la Lolita. La seva cuina no admet frivolitats ni comèdies. Que la millora en la cuina no consisteix a fer un plat diferent sinó a intentar preparar un plat més bo, o sigui, més gustós, ha estat sempre per elles una ferma convicció. La Cuina de l’Hispània pertany a l’ entranyable món de la memòria. http://www.restauranthispania.com

 

Les germanes Reixach pelant pèsols

 

I com preparen elles aquests famosos pèsols?

Per preparar-los, ofegats, es comença amb un bon sofregit de ceba, tomàquet, vi blanc i brou. Un cop fet, es passa pel colador xinès i, ben fi, s ‘aboca a la paella. Llavors s’ hi salta uns talls de carn, i amb aquesta carn i la ceba fetes, s’ hi posa els pèsols. I tot junt es porta a ebullició. Després ve la picada que es prepara amb all i ametlles torrades , i s’ atura el foc, perquè l’ olla reposi. El plat haurà tingut dues bullides, amb els pèsols incorporats. Els pèsols, com la vida, a poc a poc!

 

Per altre banda, alguns al plat de pèsols hi posen també butifarra negre o cansalada, una mica més de suc, amb fulles de menta per decorar i aromatitzar…alguns els hi agraden amb bacallà, sèpies i calamarcets. https://www.youtube.com/watch?v=Khs6cgU1SPc

 

Pèsols guisats amb Calamarcets

I d’ on ve el pèsol? és cert, ara es conreen al Maresme ( els de l’ Hispània a l’ Hort de Can Rabassa) i d’ altres zones, però aquest llegum va venir d’ Austràlia fa més de 80 anys.  La clau, per que creixin tant bons, es plantar-los al voltant del 15 d’ octubre, replantar-los al cap d’ un mes, i tornar-hi per tercera vegada a mitjans de Desembre. Al voltant de Sant Josep, es comencen a collir, per poder ser gaudits!

En definitiva, per això els pèsols s’han de menjar quan toca. La natura no fa miracles. Cada producte té el seu moment i el bon pèsol es fa esperar. Menjar-los abans de temporada no és aconsellable si el que es desitja es un pèsol súbtil i estupend. Per a menjar-los de bons no s’ ha de ser impacients. Cal esperar l’ arribada de la primavera, perquè quan el mengem, si estan ben fets, resultin excel·lents.

Pèsols de Llavaneres acabats de collir

I el pèsol també exigeix proximitat. Si el que cerquem és encant no cal anar gaire lluny a buscar-los. Els de Llavaneres son de la varietat garrofal o pèsol de floreta, ja que antigament es conreaven al costat dels garrofers. Els italians en diuen piselli. Peas en diuen els anglesos i petit pois els francesos. En canvi a la península en diuen guisantes, i a d’ altres regions d’ Espanya son coneguts com Arvejas, arvillas, bisaltos o chícharos.

Per tot això, i com diu en en Joaquim Maria Puyal: “M’ hi jugo un pèsol que aquest any, tornarem a menjar pèsols a l’Hispània!”

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies