

Més desigualtats educatives entre rics i pobres a Catalunya
Segons un informe de la Fundació Jaume Bofill, els nens de famílies d’estatus social més baix treuen encara pitjors resultats que al 2003
ResearchSocietatZResto 4 March, 2015 Lluís Llaquet 1“L’estatus social i cultural de les famílies condiciona en un 23 per cent més els resultats escolars a l’any 2012 que el 2003”. Així ho assegura l’estudi que la Fundació Jaume Bofill ha elaborat per determinar l’evolució dels estudiants en matemàtiques en els últims anys. Una afirmació que implica que els alumnes de famílies amb menys ingressos i classe social més baixa encara treuen pitjors resultats que al 2003.
L’informe afirma també que “el percentatge d’alumnes en risc de fracàs escolar és 6 vegades superior entre els alumnes de nivell socioeconòmic baix” i que “assistir a un centre amb elevada concentració d’alumnes desfavorits penalitza amb una davallada de més de 30 punts a la prova de matemàtiques”, equivalent a mig any d’escolarització.
Pel que fa a resultats globals, Catalunya se situa en el grup de països amb resultats estancats, mentre que França, Suècia o l’admirada Finlàndia empitjoren notablement. Tot i així, Catalunya segueix aconseguint una nota superior a la resta de l’Estat i puja lleugerament fins als 493 punts, a l’alçada de països com França, Regne Unit o Portugal.
Tot i que, la majoria de països que han millorat la seva puntuació mitjana -Alemanya, Suïssa o Itàlia- ho han fet també en la reducció de les desigualtats en rendiment per origen social, no ha estat així al nostre país.
L’exemple de Polònia
El país que més ha millorat ha sigut Polònia que ha passat de la sèptima posició per la cua a 2013 a la cinquena entre els millors. Una gran fita si tenim en compte que és un país amb menys recursos que el nostre o que Austràlia, Suècia o Noruega, amb resultats molt inferiors.

La Fundació Jaume Bofill elabora els estudis a través de les dades de l’OCDE i els compara amb els seus Estats membres
Corea passa a encapçalar el ranking, després de la davallada de Finlàndia, que passa al sisè lloc. Japó creix i es queda amb el segon lloc, seguida de Suïssa que també puja i d’Holanda que, tot i que descendeix, es queda amb una digna quarta posició.