CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
La col és molt saludable La col és molt saludable

La col és molt saludable

Remeis i cuina de convent
OpinióRemeis i cuina de convent 23 febrero, 2017 Fra Valentí Serra de Manresa 0
5 / 5 (3 votos)

Inici » Historic » La col és molt saludable

Començo aquesta nova secció “Remeis i cuina de convent” parlant-vos sobre les propietats remeieres i gastronòmiques de la col morada o llombarda, que és una hortalissa d’hivern molt agraciada amb nutrients i que ajuda enormement al bon funcionament del nostre organisme i, alhora, contribueix a reforçar el sistema immunològic. Ateses les valuoses propietats diürètiques de la col llombarda, sabem que contribueix a eliminar les toxines del cos, de manera que és una hortalissa molt recomanable en les dietes depuratives. Estudis recents han posat en relleu que, gràcies a l’alt contingut de seleni, afavoreix la bona circulació i és, alhora, un bon preventiu per a les malalties cardiovasculars.

Cal recordar que des de l’edat de pedra, i força temps abans del conreu hortícola de la col,  els antics pobladors de la península ibèrica ja potenciaven el gust de brous i sopes amb fulles de col, i que el famós metge imperial i pontifici, D. Andrés de Laguna (†1560), en comentar els escrits de Pedani Dioscòrides assenyalà que “la berza doméstica, si ligeramente cocida se come, ablanda el vientre, y si se come a la fin del pasto, ataja todos los daños del vino y de la embriaguez” (Acerca de la materia medicinal, Salamanca 1566,  ff. 203-206). Us convido, doncs, a confitar la fulla de la col  llombarda deixant marcir les fulles interiors que, un cop pansides, els frares les escaldaven i confitaven cobertes amb vinagre. Aquesta col confitada a la caputxina, acompanyada d’olives, ceba i bacallà esqueixat (o bé amb arengades a la brasa) esdevé un plat de gust excel·lent i és una menja molt a propòsit per a temps hivernal.

Fra Valentí Serra de Manresa

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies