

La col és molt saludable
Remeis i cuina de convent
OpinióRemeis i cuina de convent 23 February, 2017 Fra Valentí Serra de Manresa 0Començo aquesta nova secció “Remeis i cuina de convent” parlant-vos sobre les propietats remeieres i gastronòmiques de la col morada o llombarda, que és una hortalissa d’hivern molt agraciada amb nutrients i que ajuda enormement al bon funcionament del nostre organisme i, alhora, contribueix a reforçar el sistema immunològic. Ateses les valuoses propietats diürètiques de la col llombarda, sabem que contribueix a eliminar les toxines del cos, de manera que és una hortalissa molt recomanable en les dietes depuratives. Estudis recents han posat en relleu que, gràcies a l’alt contingut de seleni, afavoreix la bona circulació i és, alhora, un bon preventiu per a les malalties cardiovasculars.
Cal recordar que des de l’edat de pedra, i força temps abans del conreu hortícola de la col, els antics pobladors de la península ibèrica ja potenciaven el gust de brous i sopes amb fulles de col, i que el famós metge imperial i pontifici, D. Andrés de Laguna (†1560), en comentar els escrits de Pedani Dioscòrides assenyalà que “la berza doméstica, si ligeramente cocida se come, ablanda el vientre, y si se come a la fin del pasto, ataja todos los daños del vino y de la embriaguez” (Acerca de la materia medicinal, Salamanca 1566, ff. 203-206). Us convido, doncs, a confitar la fulla de la col llombarda deixant marcir les fulles interiors que, un cop pansides, els frares les escaldaven i confitaven cobertes amb vinagre. Aquesta col confitada a la caputxina, acompanyada d’olives, ceba i bacallà esqueixat (o bé amb arengades a la brasa) esdevé un plat de gust excel·lent i és una menja molt a propòsit per a temps hivernal.
No comments so far.
Be first to leave comment below.