

Per què va esclatar la crisi?
Un informe de ‘La Caixa Research’ apunta al desajust entre salaris i productivitat com una de les causes de la crisi
EconomiaZResto 18 March, 2015 Lluís Llaquet 1Per què va esclatar la crisi? Es podria dir que una de les causes de la crisi econòmica va ser la bombolla immobiliària. Però, quin va ser el fet de fons? El centre d’investigacions ‘La Caixa Research’ considera en el seu primer informe de l’any 2015 que una de les causes ha estat “la descompensació entre els salaris i la competitivitat”.
Entre el 1999 i el 2007, segons l’estudi, “la remuneració salarial per al conjunt de l’economia va créixer de manera significativa, un 3,5% anual de mitjana”, molt per sobre del que va augmentar la competitivitat, que es va situar al 0,3%. Això significa que els salaris dels treballadors van pujar molt per sobre del que va créixer el que produïen, fet que va causar un desajust en l’economia i va provocar una forta baixada de la competitivitat: “els salaris van créixer, de mitjana, de forma similar en tots els sectors, independentment dels guanys de productivitat assolits”, sosté l’informe de ‘La Caixa Research’.
Quan això passa el que fa un país és devaluar la moneda. Però Espanya, que ja estava dins la ‘Zona Euro’, no tenia poder per fer el que comunament s’anomena “imprimir bitllets”. Així que l’economia de l’Estat, de forma sobtada, va compensar aquest desajust mitjançant l’atur, és a dir, acomiadant treballadors fins a arribar al voltant del 25%.
Una “solució” que el mateix sistema va buscar i que ha estat traumàtica, però ha tingut efecte. Segons les dades de l’estudi, durant la recessió, aquest fet “va canviar el patró de manera significativa” i la davallada de l’ocupació en relació amb el PIB “va fer que augmentés de forma notable la productivitat”, amb la qual cosa es va reequilibrar el desajust.
No hi havia una forma millor?
Tot i així, calia acomiadar tanta gent, amb el cost social que això implica, per solucionar aquest problema? No hi havia una forma millor? Alemanya, per exemple, on l’Estat estimula les empreses per mantenir els seus treballadors, va aconseguir reequilibrar la balança mitjançant una mesura molt menys traumàtica: la baixada de salaris i la reducció de les hores de treball.
La gran incògnita
Una de les bones notícies per a ‘La Caixa Research’, però, és que “la competitivitat ha millorat”. Encara que “la incògnita que ara sorgeix és si la millora de la competitivitat respon a factors temporals vinculats al cicle econòmic o si, en canvi, és el resultat d’un canvi de fons de l’economia espanyola”, sosté l’informe.