

JxSí i la CUP, enfrontats als lletrats del Parlament
JxSí i la CUP tramiten les ponències de llei sobiranistes malgrat l’informe dels lletrats, on s’advertia que podria semblar “arbitrari” que només dos grups parlamentaris impulsessin les lleis per aquesta via
CatalunyaPolíticaZPortada IzquierdaZResto 1 March, 2016 Núria Vilellas Camps 7Ahir dilluns, el govern i la CUP van decidir tramitar les tres ponències de llei sobiranistes malgrat que un informe dels lletrats de la Cambra va desaconsellar emprendre aquesta via per elaborar les normes que els independentistes veuen clau per avançar cap a la independència. I avui, la Mesa del Parlament ha donat llum verda a admetre a tràmit aquestes lleis independentistes.
Els dos grups parlamentaris van registrar de manera conjunta un escrit a la Mesa on explicaven els motius que els porta a seguir amb la tramitació de les ponències malgrat l’informe que ho qüestionava.
En unes declaracions als mitjans, el vicepresident segon de la Cambra, Lluís Corominas (JxSí), ha explicat que la decisió s’ha pres amb l’aval de quatre membres de la Mesa -els del seu partit- i tres en contra, els membres de C’s, PSC i SíQueEsPot. Malgrat l’informe dels lletrats que qüestionava la creació de les ponències, Corominas ha defensat que estan perfectament emparades pel reglament de la Cambra, i ha recordat que els informes dels lletrats “no són vinculants”.
Els lletrats van desaconsellar les ponències conjuntes perquè no tenien un aval ampli dels greus de la Cambra, però Junts pel Sí i la CUP al·leguen en aquest escrit que en les últimes legislatures hi ha precedents de ponències que s’han impulsat així sense que això generés “controvèrsia”.
Des que es va restaurar el Parlament de Catalunya, amb Heribert Barrera l’any 1980, mai s’havia produït una situació igual, ja que mai tot el govern o gran part de diputats s’havien enfrontat als lletrats d’aquesta manera. Que un grup de diputats discrepés d’un informe jurídic sí que s’havia produït, és quelcom relativament normal, però no en aquestes dimensions. Aquest fet inèdit crea un precedent perillós, ja que implica la desautorització política del cos de lletrats.
L’informe dels lletrats veu insuficient que només dos grups donin suport a les ponències, i avisa que poden vulnerar la sentència del TC
L’argument que JxSí té la majoria de vots seria vàlid per tramitar una llei o una proposta de llei, però no sembla un argument legítim per dur a terme la ponència conjunta, ja que aquesta exigeix un cert consens. Per aconseguir-la no cal que tots els partits es posin d’acord, però sí que una majoria de grups apostin per aquesta via.
El segon argument dels lletrats per desaprovar aquesta ponència conjunta és que la iniciativa vulnera la sentència del Tribunal Constitucional, que va anul·lar la declaració independentista del 9N. I d’aquí que es formuli la pregunta: no hi ha cap alternativa que no sigui crear el conflicte i iniciar el procés de manera deslegitimada? Existeixen alternatives, que potser no són tan ràpides. Si es vol evitar fer una proposta de govern perquè la CUP no en forma part, es pot fer per la via normal de proposta de llei, que es podrà presentar a altres grups, i fins i tot esperar nous suports. Si no es fa així, és per evitar certes responsabilitats davant del TC.