

L’ANC recorda a la CUP que feminitzar el llenguatge “ridiculitza i l’empobreix” la llengua
L’Assemblea va crear una guia lingüística sobre l’ús del català, en el qual inclou un apartat de puntualitzacions sobre l’ús no sexista del llenguatge
SocietatZPortada DerechaZResto 8 febrero, 2017 CatDialeg.cat 0L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va elaborar fa un any pels seus socis una guia lingüística sobre l’ús del català, i en ella adverteix sobre el “ridícul” de feminitzar el llenguatge. Precisament un dels punts fa referència a les puntualitzacions sobre l’ús no sexista del llenguatge. “La no-discriminació per raó de sexe ha estat sobredimensionada en l’àmbit lingüístic”, i per això cada vegada que volem ser políticament correctes, “esdevenim lingüísticament pobres i incorrectes”.
Aquest manual, que porta el nom d’Orientacions lingüístiques per a textos orals i escrits, parla sobre aquest nou ús del llenguatge, tan practicat per la CUP, i que “ridiculitza la llengua”. Segons aquest manual, convertir al femení els protagonistes de totes les oracions és una forma d’empobrir el llenguatge.

Els memebre de la CUP són els abanderats de feminitzar el llenguatge.
Segons la guia, que va ser redactada per la Sectorial de Traductors, Correctors, Intèrprets i Transcriptors per la Independència, feminitzar el llenguatge ‘modifica la sintaxi’; segueix el ‘model gramatical anglès’; ‘empobreix el lèxic, anul·la la varietat lingüística, desestima els sinònims’; ‘ridiculitza la llengua’; ‘genera ambigüitat’ i ‘discrimina i implica exclusió’.
El manual remarca que, gramaticalment, el gènere masculí és “neutre, no marcat, amb valor inclusiu”, mentre que el gènere femení, en canvi “és marcat, exclou l’altre”. “No hauríem de tenir prejudicis, doncs, a l’hora de servir-nos de la forma masculina per a generalitzar” insisteix el document. I també demana que “no caiguem en la discriminació inversa descartant la paraula ‘home’ si ens referim a algú del gènere masculí, ni tampoc alterant les regles gramaticals”. En aquesta línia posa alguns exemples comesos que demostren un greu desconeixement gramatical: “Preses/os polítiques/cs: les volem a casa!”, o bé “Santsencs, totes som Can Vies!”.
El llistat sobre aquest punt de la guia conclou dient: “mirem de buscar, doncs, l’equilibri del discurs, sense incórrer en cap tipus de discriminació però sense trasbalsar la gramàtica. No banalitzem la llengua: malauradament ja la tenim prou malmesa”.
No comments so far.
Be first to leave comment below.