

Espanya inverteix menys PIB en Sanitat i Educació
Els pressupostos del 2017 per Educació s’enfonsa, arribant a nivells de 1995, i el de sanitat com l’any 2011. La raó de la davallada es troba en l’objectiu de complir amb la reducció del dèficit públic
EconomiaZPortada DerechaZResto 5 mayo, 2017 Francesc García Mestres 0El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat el Programa d’Estabilitat i ha sigut enviat a Brussel·les. Sobre el Producte Interior Brut, la despesa en Educació i Sanitat s’ha reduït considerablement. Si en l’actualitat l’estat destina gairebé el 4% del seu PIB en Educació, per l’any 2020 el pla és que el pressupost no sigui més del 3,5%. El cas de la Sanitat és semblant amb una reducció aproximada del 0,5% del Producte Interior Brut per a l’any 2020.
La presentació dels pressupostos sempre generen polèmica, i més si les partides pressupostàries que afecten la Sanitat i l’Educació es redueixen. L’anunci del ministre Montoro ha fet saltar les alarmes per aquest motiu. Si s’observen les dades, s’aprecia un increment en la despesa pública en matèria d’Educació i de Sanitat. Com és que s’afirma que el pressupost es redueix si s’invertiran més diners?
Valors absoluts i relatius
Les gràfiques temporals són una gran ajuda a l’hora de portar una anàlisi de dades macroeconòmiques. La visualització de la informació estalvia temps i facilita la comparació dels diferents períodes. Però no tot és tan fàcil: normalment els gràfics, on surten representades quantitats monetàries, no tenen en compte la inflació (que varia el valor dels diners). Això vol dir que un euro l’any 2004 no tenia el mateix valor que un euro a l’actualitat. Durant aquests anys d’estancament inflacionari i de, fins i tot, deflació els efectes sobre la moneda han sigut menors que a principis d’aquest segle.
El següent pas és la valoració de les dades. En els gràfics incorporats en aquest article s’observen dos tipus de dades: la despesa en Educació i Sanitat en termes absoluts (euros) i en termes relatius (tant per cent del Producte Interior Brut). Per tant es pot dir sense cap tipus de problema que l’estat augmentarà la despesa en aquestes dues matèries i que alhora reduirà la quantitat sobre el PIB.
En un període de creixement del Producte Interior Brut, com el que estem vivint ara, l’increment dels pressupostos en Sanitat i Educació han de coincidir amb el creixement del país. En cas contrari, realment l’Estat estarà invertint menys per augmentar la despesa en altres conceptes.
Si ara l’estat destina gairebé el 4% del seu PIB en Educació, per l’any 2020 el pla és que el pressupost no sigui més del 3,5%. El cas de la Sanitat és semblant amb una reducció aproximada del 0,5% del Producte Interior Brut per a l’any 2020.
No comments so far.
Be first to leave comment below.