

Enquesta de El Periódico: molta ambició per tan poca mostra
Els resultats presentats afavoreixen molt a la llista del President i la CUP, i poden infravalorar a ERC i Podemos i Catalunya en Comú
CatalunyaOpinióPolítica 26 June, 2015 Ricard Mestres 0L’enquesta de El Periódico persegueix explicar-nos coses molt interessants formulen fins tres escenaris electorals diferents Llista del president, o CiU, amb o sense Unió separada, aliança al estil de Barcelona en Comú, o Podemos sols amb IC- EUA pel seu conta. La llàstima es que l’han fet amb una mostra petita pels succeíssiu creuaments que han fet pe4 determinat la fidelització i els canvis de vots que exigien una mostra mes gran. Exemple el PP te una intenció directa de vot que del 2,9% Això vol dir tant sols 23 respostes. A partir d’aquí el millor es no dir res mes perquè la sub mostra que es te es ínfima. I això passa pràcticament amb totes i cada una de les opcions- en termes menys exagerats.
Els resultats presentats afavoreixen molt a la llista del President i la CUP, i poden infravalorar a ERC i Podemos i Catalunya en Comú: quan es passa del “vot directe”, allò que específicament respon l’entrevistat, al “vot estimat”, el que es cuina per concretar els escons que li corresponen a cadascú, la “ Llista del President “rep una interpretació molt favorable de manera que passa del 17% de vot directa al 22,4% o el 23,1%, segons l’escenari, per tant, entre 5,4 punts percentuals i 6,1 p. p. mes Es la opció que obté un guany mes gran amb la “cuina” de l’enquesta.
El PP, que es el prototipus de vot ocult; una part important dels electors amaguen el seu vot en la resposta, guanya 3 p. p, però això forma part de la normalitat dels estudis electorals. Però, es que a mes, quan es pregunta pel vot a CiU en lloc de la “Llista del President, obté un vot directa molt superior, del 22,4%, que tot just si millora al passar a vot estimat, donat que assoleix tant sols el 22,7%, nomes tres dècimes mes. Com s’explica que la llista del President assoleixi un vot directa tant reduït i després l’equiparin amb el que obté CiU sola? Segons aquesta anàlisi, la “llista del President” presenta un grau de risc mes elevat que l’antiga federació, i el guany d’anar com abans amb Unió, amb la nova formula, segons l’enquesta es zero. Mes risc, igual benefici. Això es del que ens informa El Periódico
I aquesta es un altre qüestió El Periódico escriu que UDC mossega mes vot al PP que a CiU. Amb les seves pròpies xifres a la ma això no es pot dir, perquè en un cas son 8,8.punts percentuals els que provenen dels populars, i en un altre 7,7 p.p que venen de CiU. Amb aquestes dades i el marge d’error de l’enquesta, es que el màxim que es pot dir es que son magnituds equivalents.
Una observació mes important es que voler quantificar el impacte de UDC amb una enquesta feta entre el 17 i 21 de juny es una tasca de resultats molt improbables, perquè els efectes de la singularització encara no han quallat en l’opinió publica.
Tornant a la qüestió de la Llista del President CiU el que sembla evident es que la fidelització, del vot de les anteriors eleccions es baix .Nomes el 58%, quasi 8 punts percentuals se’n van a UDC, i 10 a ERC, i en queden encara una xifra molt important quasi 15 punts que no s’explica on van Difícilment val PP, PSC, i Podemos, al menys en termes significatius. Quin es el seu destinatari ? El Periódico no en diu res malgrat la magnitud d’aquesta pèrdua que no te moltes opcions. Pot ser C’s sigui un beneficiari important, segons apunten altres enquestes abans de la separació de CiU? Aquella formació dobla el seu resultat en percentatge, però això no sabem que significa exactament perquè l’enquesta omet un altre detall important: l’estimació que fa de la participació.
El transvasament de vots de les diferents opcions, omet un altre dada important. La gent que ha votat en les eleccions passades a un partit determinat i ara respon que s’abstindrà. No hi ha ja electors abstencionistes?
La CUP es un altre beneficiari en el pas del vot directa al vot estimat. Guanya entre 0,4 i 1,6 punts Tot el contrari que Podemos, i Catalunya en Comú que tenen una estimació igual al vot directa. En aquest càlcul C’s rep un “càstig” perquè es junt amb ERC els únics que hi surten perdent al passar del que diu l’entrevistat al resultat de la “cuina perquè perd 2 punts L’habitual es que els partits militants com la CUP i Podemos, vegin reduït el seu vot al passar de la recol·lecció directa de vot a l’estimació perquè la gent que no s’ha pronunciat tant clarament es decideix per opcions mes militants, però en la informació de l’enquesta que valorem tal fet no es dona. El cas de Catalunya en Comú pot ser però diferent per la novetat de la marca.
ERC es un altre gran perjudicada li passen dues coses prou negatives La primera es que obté uns resultats iguals ¡, fins i tot una mica pitjors que els de les anteriors eleccions. Una previsió que xoca amb les expectatives, que nomes son això, expectatives, però que també es contradiu amb un fet mes tangible com es l’evolució observada en les passades municipals. El segon “càstig” a ERC li ve del vot estimat; com en el cas de Ciutadans també es menor, pels republicans en un punt, que el vot directa.
En definitiva el que ens diu la “cuina” de l’enquesta es sobre tot que la Llista del President arrossegarà al final molta mes gent, com un 33% mes dels que declaren ara la intenció de votar-lo, i francament no queda clar, si es una estimació de risc, o la manifestació d’un desig. També es palesa la optimització que fa dels resultats de la CUP, l’escàs potencial que atorga a ERC, i la impossibilitat de dir ja ara com li anirà a UDC.
No comments so far.
Be first to leave comment below.