

Enfrontament entre veïns i Ajuntament per la prostitució
Els veïns recriminen a l’Ajuntament de frivolitzar el problema de la prostitució, i demanen que es creïn mesures per assegurar els drets de les dones que s’hi dediquen
SocietatZPortada IzquierdaZResto 18 January, 2016 Núria Vilellas Camps 0La prostitució a Barcelona és una qüestió que ja fa mesos que està en el punt de mira, tant de l’Ajuntament com dels veïns de la ciutat, i no se sap en quin moment s’arribarà a una solució del problema. Hi ha una dualitat d’opinions i la Federació d’Associació de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) han llençat dures crítiques cap al consistori, a través d’un comunicat, per frivolitzar la realitat de la prostitució a Barcelona creant una proposta de regulació.
Concretament, la crítica anava dirigida cap a la regidora de Cicle de Vida, Feminisme i LGTBI, Laura Pérez, que va aparèixer en un programa de televisió i “va contribuir a normalitzar una situació de desigualtat que comporta el patiment i l’explotació de milers de dones i nenes, moltes d’elles a Barcelona”. Per la regidora, el fet de practicar la prostitució com a treball és plenament legítim, però des de la FAVB alerten de la “prostitucionalització” de la ciutat, i demanen que l’equip de govern triï entre la solució neoliberal alemanya, basada en la legalització, i la resposta socialdemòcrata sueca (el feminista abolicionista suec), basat en la prohibició d’aquesta pràctica.

Els veïns troben que les polítiques sobre prostitució de la regidora Laura Pérez no són les més adequades per solucionar el problema.
El principal desacord entre la federació i el govern de Colau és la distinció que fa Pérez entre les dones que exerceixen la “prostitució de manera lliure i les que ho fan de manera forçosa”, ja que pels veïns no es pot assegurar que les que ho fan voluntàriament tinguin “drets, seguretat i condicions higièniques”. Des del FAVB tenen por que amb la regulació es transmeti a l’opinió pública un missatge de normalitat per la compra de serveis sexuals.
La prostitució és una pràctica molt estesa dins de l’Estat espanyol
A Espanya la prostitució és una pràctica que està molt estesa, en conseqüència del gran buit legal que hi ha al respecte. Per regular aquesta situació hi ha tres possibles vies que ja s’implementen per Europa i que tenen alguns resultats positius. La primera opció és la via francesa, que consisteix a multar a les dones que es dediquin al sexe (a Barcelona es va intentar implantar aquest model, però s’ha reduït la presència de les prostitutes als carrers de la ciutat, com tampoc les màfies que les gestionen); la segona és la via sueca i noruega, també molt implantada als Estats Units, que consisteix a multar el client de forma molt dura, de tal manera que s’aconsegueix reduir la demanda i, per tant, també l’oferta.
Finalment existeix l’opció de legislar la prohibició total de la terceria, i això suposaria anar més enllà del proxenetisme, fet que ajudaria a moltes de les noies que s’hi dediquen. La terceria consisteix en el fet que l’acte de la prostitució no pot generar cap ingrés per un tercer. Aquesta opció permetria reduir la prostitució a una activitat individual, on cada dona tindria les seves pròpies condicions sense haver de dependre de rufians i màfies.
El negoci del sexe és més rendible que el de la droga o les armes en relació al cost-benefici
La prostitució és una de les pràctiques il·legals més rendibles pels que l’exerceixen en relació cost-benefici, si es compara amb el comerç d’armes o el de la droga, per exemple. Ja que el preu que s’ha de pagar si la policia troba un traficant droga, és molt més alt que al de la prostitució. Per aquest motiu les màfies i proxenetes tenen tanta facilitat per la corrupció, perquè aquesta pràctica els permet disposar de muntanyes de diner negre al calaix, que utilitzaran per ampliar les seves xarxes de negoci.
Altres Notícies
Quatre alcaldesses s’enfronten a Ada Colau sobre el tema de la prostitució
Convergència impulsa la prohibició d’imatges que fomentin la prostitució en equipaments públics
Carrers i atzucacs: Pepe Rubianes més a prop de tenir un carrer mentre Joan Pau II continua oblidat
Colau pretén legalitzar la prostitució ‘voluntària’
La (in)coherència d’Ada Colau en les polítiques socials
Barcelona en Comú se solidaritza amb els “top manta” arran del senegalès mort
Inici » Historic » Enfrontament entre veïns i Ajuntament per la prostitució
Núria Vilellas Camps
Periodista des de nena, sempre preguntant absolutament per tot. Amant de l’escriptura en tots els seus àmbits. Membre fundacional de la revista digital Microcosmos i actual tresorera. Redactora de Catdiàleg i col·laboradora en mitjans radiofònics. “L’ètica ha d’acompanyar sempre el periodisme, com el brunzit al borinot”, Gabriel García Márquez.

- Daniel on La setmana de la decisió?
- AGUSTIN IGNACIO GARRIDO CAMPRUBI on Del Kurdistan iraquià a Catalunya
- Joaquim Arolas on Llocs per visitar a Catalunya durant la tardor
- Josep on Els 10 principals llocs d’interès a Barcelona
- Javier on Les claus per entendre la situació política a Catalunya
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- May 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- November 2019
- October 2019
- July 2019
- June 2019
- April 2019
- March 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
No comments so far.
Be first to leave comment below.