

Els problemes del futur nou tramvia de Barcelona
La mobilitat de Barcelona genera molts maldecaps tant per entrar a la ciutat com per moure’s per dins. Però la creació del tramvia aportarà més caos i dificultats, especialment per la falta d’un plantejament metropolità
SocietatZPortada IzquierdaZResto 1 December, 2015 Núria Vilellas Camps 0El govern municipal de BComú continua amb la idea fixa de tirar endavant el tramvia que ha de travessar tota la Diagonal de Barcelona. Però si es tira endavant aquesta proposta per millorar la mobilitat interna de la ciutat, es generaran nous problemes que dificultaran tant l’accés com la circulació per la capital catalana.
Segons l’informe que va presentar la setmana passada la plataforma Promoció del Transport Públic (PTP), la connexió del nou tramvia aniria des de Francesc Macià fins a Glòries, en una única plataforma segregada de 8,5 metres d’ampla que compartirien autobusos i tramvia, i que obligaria, per tant, a reduir un dels carrils de cotxe de la Diagonal.
El principal problema que pot generar el tramvia és el com es planteja la circulació a nivell metropolità. Abans de fer cap acció de mobilitat s’ha d’estudiar a qui pot afectar, i és evident que canviar l’interior de Barcelona no només té conseqüències en els seus ciutadans, sinó que es tracta d’una mobilitat metropolitana. La gent que ve de fora de la ciutat, ja sigui a treballar, a fer gestions, o perquè ve a visitar l’oficina central de la seva empresa, també necessiten moure’s pels carrers.
El nou tramvia suprimeix un carril de la Diagonal
El plantejament del nou tramvia de Barcelona suposarà, necessàriament, suprimir un dels carrils de l’Avinguda Diagonal, que ja va molt congestionada de bon matí. Això implicarà que molts dels cotxes que ara hi transiten aniran a parar a l’Eixample, que veurà de cop una pressió extraordinària per les seves vies perquè el trànsit es desviarà per allà per poder continuar anat i venint d’una punta a l’altra de la ciutat.
És necessari un plantejament metropolità per poder accedir a la ciutat i gaudir del centre
No es pot plantejar reformar en profunditat l’àrea central de Barcelona sense tenir en compte un plantejament metropolità, perquè al cap i a la fi, la gent de fora de la ciutat és la que arriba cada matí per les entrades de Barcelona. Per dur a terme aquest plantejament metropolità és necessària una bona coordinació de transport púbic que, actualment no hi és, de la mateixa manera que es necessiten aparcaments perifèrics, que d’altra banda tampoc n’hi ha suficients. I un cop es tingui aquests dos punts, caldran uns intercanviadors de mitjans connectats amb aquests aparcaments perifèrics, de tal manera que els que vinguin de fora puguin accedir al centre sense la necessitat de fer-ho amb cotxe, i amb la comoditat de fer-ho de manera ràpida i eficient.
Per les empreses amb seu a Barcelona també pot suposar un problema de mobilitat
Però els problemes que generaran el tramvia no van relacionats tan sols amb la població externa, ja que al cap i a la fi són els mateixos barcelonins els que es mouen per la ciutat diàriament. Ara bé, aquest nou sistema de mobilitat, a la llarga, seria com tirar-se pedres sobre la teulada, ja que la centralitat de les empreses anirà emigrant cap a la perifèria. Això significa que aquelles empreses que vulguin reunir a la seva seu central (que generalment es troben a Barcelona) els treballadors de les seves filials de fora de la capital, que molt sovint accediran a la ciutat amb el cotxe, si veuen que hi ha tantes complicacions per aparcar i per moure’s, preferiran traslladar aquesta centralitat en polígons industrials del Vallès o el Llobregat, per exemple.
L’ampliació del carril bici no és una solució eficient
El carril bici es multiplicarà, i està previst que augmenti la seva longitud en 240 quilòmetres més dels que hi ha ara. Això suposarà que les bicicletes podran circular per gairebé tots els punts de la ciutat. Però augmentar les bicicletes i el consum d’aquestes no solucionen el col·lapse que provocarà el tren urbà pel centre de la ciutat.
Possibles alternatives al tramvia: des de les superilles de Trias a busos llençadora
El tramvia cada vegada s’està postulant com l’opció preferida pel govern d’Ada Colau per intentar reduir el trànsit de la ciutat, però hi ha algunes alternatives que podrien funcionar. D’una banda la proposta que Xavier Trias ja va fer en el seu dia, la creació de les superilles, que consisteix en agafar les retícules de l’Eixample i estructurar-les de tal manera que només es pugui circular pels carrers perifèrics, els més grans. El trànsit dels carrers interiors es veurien reduïts a l’ús personal dels veïns locals. D’aquesta manera s’aconseguiria més velocitat pels vehicles que hi circulin, perquè no caldrien tants semàfors i en lloc de parar cada 100 metres, es podria fer cada 300. D’aquesta manera es guanyaria en agilitat i rapidesa.
Si la creació del tramvia és una qüestió de contaminació també hi hauria l’opció de crear un bus llençadora elèctric que creui tota la Diagonal de dalt a baix, una única línia que passi cada quatre minuts, que permeti no fer cap destrossa ni gastar tants diners. D’aquesta manera, tampoc hi hauria el problema de la rapidesa, un dels principals arguments per construir el nou tramvia.
Ara per ara però, tot apunta que l’opció que té més números és la del tramvia, que al mateix temps és la que genera més dubtes i la que pot tenir els costos més elevats.
Altres Notícies
La Barcelona de Colau, una ciutat sense planificació urbanística?
Les 10 claus dels mesos de govern d’Ada Colau
Un centenar de veïns del Poblenou tallen els carrers per protestar contra la superilla de Colau
Polèmiques i encerts del govern de Colau del 2016
L’Ajuntament fa ‘recomanacions’ als ciclistes de normes que haurien de ser obligatòries
Què vol dir ser de CDC? El cas de Pere Macias
Inici » Historic » Els problemes del futur nou tramvia de Barcelona
Núria Vilellas Camps
Periodista des de nena, sempre preguntant absolutament per tot. Amant de l’escriptura en tots els seus àmbits. Membre fundacional de la revista digital Microcosmos i actual tresorera. Redactora de Catdiàleg i col·laboradora en mitjans radiofònics. “L’ètica ha d’acompanyar sempre el periodisme, com el brunzit al borinot”, Gabriel García Márquez.

- Daniel on La setmana de la decisió?
- AGUSTIN IGNACIO GARRIDO CAMPRUBI on Del Kurdistan iraquià a Catalunya
- Joaquim Arolas on Llocs per visitar a Catalunya durant la tardor
- Josep on Els 10 principals llocs d’interès a Barcelona
- Javier on Les claus per entendre la situació política a Catalunya
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- May 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- November 2019
- October 2019
- July 2019
- June 2019
- April 2019
- March 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
No comments so far.
Be first to leave comment below.