CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
Eleccions generals d’Espanya 2015 Eleccions generals d’Espanya 2015

Eleccions generals d’Espanya 2015

Quins són els candidats a les pròximes eleccions generals del 20 de desembre de 2015? Desenvolupem els perfils dels candidats de les forces polítiques que es disputen la presidència espanyola
CatalunyaEspanyaPolíticaZPortada IzquierdaZResto 10 noviembre, 2015 Lluís Llaquet 0
5 / 5 (1 votos)

Inici » Historic » Eleccions generals d’Espanya 2015

El 20 de desembre se celebren les eleccions espanyoles 2015 per elegir el Congrés dels Diputats que, a la vegada, serà l’encarregat d’escollir el nou president de govern. Quin són els candidats que aspiren a presidir aquest govern?

Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostela, 1955) – Partit Popular (PP)

Eleccions generals d'Espanya 2015

Mariano Rajoy, candidat del PP a les eleccions del 20D

Mariano Rajoy és l’actual president del govern espanyol i, com a candidat per part del Partit Popular, pretén tornar a ser-ho a partir del 20D. Aquest registrador de la propietat, ja va servir com a ministre als governs de José María Aznar en diverses carteres a partir de 1996 i com a vicepresident entre el 2000 i el 2003.

De fet, va ser el mateix president Aznar qui va designar-lo com a successor al capdavant del partit. Tasca que conserva fins ara i que va portar-lo com a candidat davant Zapatero, amb el qual va perdre dos comicis.

Després de l’esclat de la crisi econòmica i de la deficient gestió del govern socialista, Rajoy va guanyar les eleccions davant Alfredo Pérez Rubalcaba i des de llavors ha apostat per la recuperació com a principal política. Aquesta és, a més a més, la seva principal carta de presentació. La motxilla més negativa que portarà als comicis serà el problema de la corrupció al seu partit, sobretot amb el cas Bárcenes i els suposats sobresous il•legals, la ineficàcia a l’hora de tractar el problema català i l’incompliment de promeses electorals com la reforma de la llei de l’avortament i del sistema judicial o la baixada d’impostos.

Pedro Sánchez (Madrid, 1972) – Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE)

Eleccions generals d'Espanya 2015

Pedro Sánchez, candidat del PSOE a les eleccions del 20D

Pedro Sánchez és candidat del Partit Socialista i actual líder del partit. Doctor en economia, va iniciar la seva carrera política com a assessor al Parlament Europeu i va consolidar-se dintre del partit com a regidor a l’Ajuntament de Madrid. Després va ser diputat al Congrés entre 2009 i 2011, quedant fora després fins al 2013, quan la renúncia d’una diputada va fer que tornés a entrar. Durant el seu període fora de la política, va aprofitar per doctorar-se i per treballar a l’empresa privada.

El 2014, va començar la seva carrera per aconseguir la presidència del Partit Socialista. En tractar-se d’un personatge pràcticament desconegut per a la majoria, va dedicar-se a recórrer totes les agrupacions socialistes d’Espanya per fer precampanya. Després de la derrota a les eleccions europees, Rubalcaba va haver de precipitar la seva dimissió i Sánchez va proclamar-se en primàries obertes a tots els militants com a president del partit amb el 49% dels vots davant el 36% de l’històric Eduardo Madina i el 15% de Pérez Tapias. Sánchez es presenta com un candidat de renovació que pretén reformar la Constitució cap a un model més federal. Aposta, segons assegura, pel diàleg amb Catalunya i s’autoproclama com a contrari a les retallades que ha dut a terme el govern de Rajoy.

Durant l’inici de la campanya ha sorprès també amb unes propostes contràries a l’assignatura de religió a l’escola i anticlericals pel que fa al reconeixement de l’Església Catòlica com a institució al nostre país. Entre altres coses voldria revisar el concordat amb el Vaticà i que els edificis de l’organització no paguin IBI, tal com ho fan les seus dels partits, de les ONG o les fundacions.

Albert Rivera (Barcelona, 1979) – Ciutadans (C’s)

Eleccions generals d'Espanya 2015

Albert Rivera, candidat de Ciutadans a les eleccions del 20D

Albert Rivera, líder de Ciutadans, és el candidat d’aquest partit a presidir el govern d’Espanya. Jove advocat i líder carismàtic d’un partit que va néixer en resposta al nacionalisme català i que s’ha abanderat com a formació que aposta per “una nova forma de fer política” més transparent i renovadora.

Rivera, fill d’un català i una emigrant malaguenya, va estudiar Dret a ESADE i va ser campió d’Espanya en oratòria. Un cop llicenciat, va ingressar com a treballador de “La Caixa” dintre de l’Assessoria Jurídica dels Serveis Centrals de l’entitat. Càrrec del qual va demanar una excedència el 2006 per presentar-se com a candidat a les eleccions autonòmiques catalanes, on el seu partit, després d’una campanya en la qual va sortir despullat per guanyar notorietat, va aconseguir 3 diputats tot i que era la primera vegada que es presentaven.

Amb un discurs dur contra el nacionalisme català, abanderant el reformisme pel que fa a l’estatus quo polític espanyol, és el candidat que té més possibilitats de plantar cara al bipartidisme, fins ara imperant, del PP i el PSOE. Rivera, com el seu partit, es presenta com un partit de centre, tot i que es clarament liberal pel que fa a l’economia, progressista en el tema moral i laïcista en el pla religiós.

Pablo Iglesias (Madrid, 1978) – Podemos

Eleccions generals d'Espanya 2015

Pablo Iglesias és el candidat de Podemos per les eleccions generals d’Espanya 2015.

Pablo Iglesias és el màxim líder i candidat de Podemos a les eleccions generals catalanes. Aquest doctor en Ciència Política i mediàtic polític, ha aconseguit, mitjançant aparicions repetides a tot tipus de televisions i ràdios, liderar l’esquerra alternativa espanyola, desbancant a Esquerra Unida i dessagnant al PSOE per la banda més progressista. De família antifeixista i militant dels moviments obrers, Iglesias ha mamat des de la seva infància la “lluita de classe”. Es declara a si mateix com a marxista, encara que com a cap de Podem i conscient de la necessitat de virar cap al centre per guanyar més vots, modera el seu discurs cap a la socialdemocràcia.

Oberturista en el pla democràtic, però molt intervencionista en el pla econòmic, el seu partit es decanta per presentar-se com a contrari al poder establer, abanderant la lluita pels drets dels treballadors. També és contrari a les retallades, als desnonaments i partidari de la nacionalització de les empreses dels sectors estratègics.

Pablo Iglesias, com a líder del partit, ha rebut fortes crítiques internes per, suposadament, maquillar de processos democràtics un sistema de governar la formació molt personalista. També se l’ acusa de connivència amb el règim bolivarià de Veneçuela pel qual, entre altres coses, alguns dels membres del seu executiu, han realitzat treballs acadèmics i d’assessoria.

Francesc Homs (Vic, 1969) – Convergència – Candidatura Democràcia i Llibertat

Eleccions generals d'Espanya 2015

Francesc Homs, candidat de Convergència a les eleccions del 20D

Francesc Homs, fins ara conseller de presidència de la Generalitat de Catalunya, serà el candidat de la Coalició que lidera Convergència Democràtica de Catalunya. Homs, un dels polítics que ha liderat l’independentisme dintre de CDC, és advocat i va començar com a militant de base a la JNC, l’agrupació juvenil de Convergència i com a membre del sindicat d’estudiants de la FNEC.

Un cop al partit, va passar a coordinar el programa electoral de Convergència i Unió per a les eleccions del Parlament de Catalunya del 2003 i el 2010. Com a mà dreta del president Mas, a més a més, ha estat portaveu del govern de la Generalitat.

La intenció de CDC i, per tant, d’Homs al Congrés espanyol és clar: estar-hi presents per tal de defensar des de Madrid la independència de Catalunya fins a la seva consecució. Un full de ruta que comparteixen amb Esquerra, encara que es presentaran per separat.

Josep Antoni Duran i Lleida (Alcampell, 1952) – Unió Democràtica de Catalunya (UDC)

Eleccions generals d'Espanya 2015

Josep Antoni Duran i Lleida, candidat d’Unió a les eleccions del 20D

Josep Antoni Duran i Lleida és candidat d’Unió Democràtica de Catalunya al Congrés dels diputats. És llicenciat en dret i diplomat en Comunitats Europees per l’Escola Diplomàtica. Líder d’Unió, l’únic partit democristià de l’Estat, és un dels polítics amb més experiència parlamentària i ha estat tant al Congrés dels Diputats, on porta més de 14 anys, com al Parlament de Catalunya, com al Parlament Europeu. Natural de la franja, porta des de 1974 a Unió i ha estat portaveu de la coalició de CiU a la cambra de diputats espanyola i president de la Comissió Permanent d’Assumptes Exteriors des de 2004 fins a 2011. Un càrrec que ha ostentat sobretot per l’ampli reconeixement i agenda internacional amb el qual compta.

Políticament i socialment defensa el diàleg com a sortida al problema català, l’aplicació de la Doctrina Social de l’Església per tal de fer una societat més justa i un pla de xoc contra la pobresa. Com a handicap té el fet de no haver tret, a causa de l’alta participació, representació al Parlament de Catalunya a les eleccions del 27 de Setembre.

Gabril Rufian (Barcelona, 1982) – Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)

Eleccions generals d'Espanya 2015

Gabriel Rufian, candidat d’ERC a les eleccions del 20D

Gabril Rufian, fill d’immigrants andalusos i activista polític de Súmate, una associació d’independentistes de parla catalana, serà el cap de llista, com a independent, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), per davant de Joan Tardà, històric parlamentari i líder polític del partit a Madrid.

Rufian, diplomat en Direcció de personal i màster en selecció de personal, formació i comunicació, és un dels líders visibles i membre de l’Assemblea Nacional Catalana en l’últim any. Va ser, a més a més, un dels portaveus de la Via Lliure cap a la República Catalana de l’últim 11 de setembre.

Com a veu de l’independentisme militant, és col·laborador habitual de nombrosos debats polítics a diversos mitjans de comunicació i pretén ara defensar aquesta postura al Congrés dels Diputats.

En les seves intervencions es demostra com a partidari d’una certa política d’esquerres, amb la qual cosa estaria més a prop d’ERC que de CDC.

Durant la campanya electoral del 27 de setembre va participar també als actes de campanya de Junts pel Sí, on era l’encarregat de demanar el vot als castellanoparlants.

Alberto Garzón (Logroño, 1985), Esquerra Unida (Izquierda Unida, IU)

Eleccions generals d'Espanya 2015

Alberto Garzón, candidat d’Esquerra Unida a les eleccions del 20D

Economista i militant del Partit Comunista d’Espanya, Alberto Garzón és el candidat d’Esquerra Unida al Congrés dels diputats. És economista i diputat per Màlaga, on ha passat gran part de la seva infància i adolescència. Garzón va participar activament en el Moviment del 15-M, fet que va impulsar-lo com a líder dintre del seu partit, necessitat de renovació per l’entrada de Podem a la batalla política.

De fet, ell va ser l’encarregat de negociar amb Podem una possible coalició per presentar-se a aquestes eleccions. Un pacte que no va ser possible i que l’únic que va propiciar és una oferta per part d’Iglesias a Garzón de presentar-se com a independent a la llista, una proposta a la qual Garzón va renunciar “per principis”.

Pel que fa al tema ideològic, Garzón es declara a sí mateix com a comunista i neomarxista seguidor de teòrics econòmics com Kalecki (semblant al Keynesianisme), Marx, Sweezy, Gramsci o Lenin. Tot conjugat amb un cert “ecologisme econòmic”. En termes generals aposta per l’anticapitalisme intervencionista i la sortida de la crisi mitjançant la inversió pública en lloc de les retallades.

Lluís Llaquet

Periodista vocacional. Redactor a Catdiàleg, CM de l'associació Cat Jove i del Club de Lideratge Jove. Bloguer i col·laborador a altres mitjans. "El periodisme és el millor ofici del món" Gabriel García Màrquez "La premsa és l'artilleria de la llibertat." H.D. Genscher Contacte: lluisllaquet@catdialeg.cat Twitter: @llaquetm

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies