

El Gaixample en crisis de mercat, o de col•lectiu?
Aquest barri de Barcelona està patint una baixa de demanda que conclou en traspassos i vendes d’establiments. Els bars i les discoteques són els més afectats
EconomiaSocietatZResto 13 May, 2015 Andrea Ripoll Estruch 0Un dels barris centrals de compres que es marca en el mapa que edita Turisme de Barcelona és el Gaixample, que ocupa 17 illes. Des dels anys 80 que el barri destaca per la gran oferta comercial i d’oci dirigida al públic homosexual de la ciutat, però actualment pateix una baixa demanda en els comerços, sobretot, en bars i discoteques.
Mitja dotzena d’establiments es van traspassar l’any passat i alguns es van deixar de centrar en el públic LTGB. El president d’Acegal, organització que uneix a les empreses del col·lectiu gai, Joan Igual, no només veu la crisi com a causa sinó que també descriu la mortalitat empresarial com “projectes sovint poc empresarials, amb moltes ganes, però poc coneixement”.
Els tancaments són més visibles en bars i discoteques. En el Dacksy, un bar clàssic del barri, el cartell de traspàs fa costat a la bandera multicolor, o el Dietrich, una de les icones del barri, també protagonitza una situació similar. A més, els que encara sobreviuen pateixen una baixa de públic comparat amb anys enrere.
Alguns treballadors d’aquest sector opinen ara que mai han considerat aquesta zona com un barri estrictament gai. Juan Julià, un dels artífexs de l’èxit internacional de la Gaixample, va obrir el 2003 el primer hotel gai de la zona, l’Axel, i opina que potser el col·lectiu s’ha estès a barris com el Born. A més, respecte a aquest col·lectiu, creu que “l’oferta es combina i és més híbrida que l’existent en el barri madrileny de Chueca”.
Altres treballadors creuen que aquesta situació és conseqüència de la crisi. Albert Pla, propietari d’una botiga de moda des de fa 15 anys, reconeix que les vendes han caigut però que “passa el mateix, o pitjor, al Born”, on va obrir fa uns anys una nova.
La solució, el turisme
En Juan Julià explica, però, al juliol i a l’agost les coses canvien exponencialment. El barri es converteix en un mar de turistes. Aquest fet destaca especialment quan se celebren festivals com el Circuit, un dels festivals gais més coneguts del món. Durant l’estiu, per exemple, a la botiga especialitzada en banyadors d’en Félix Plaza, “hi ha cues perquè la gent no hi cap a la botiga”, explica.
Rafael Mancilla, propietari d’una botiga de moda des de fa 9 anys, ES41, explica que els preus s’han reduït per la crisi actual i, a més, hi ha una major dependència del client estranger. El 85% dels seus clients són turistes. Mancilla confirma que durant els mesos de juliol i agost guanya el mateix que durant la meitat de la resta de l’any. “Que vinguin gais, però que vingui també gent heterosexual; ningú sap què és la Gaixample”, reclama el propietari.
No comments so far.
Be first to leave comment below.