CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
La CUP arribarà a un acord de govern amb Junts pel Sí a canvi de suprimir el concert a l’escola diferenciada La CUP arribarà a un acord de govern amb Junts pel Sí a canvi de suprimir el concert a l’escola diferenciada

La CUP arribarà a un acord de govern amb Junts pel Sí a canvi de suprimir el concert a l’escola diferenciada

Segons ha pogut saber CatDiàleg en exclusiva, les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP arribaran a un acord de govern i no només d’investidura
CatalunyaPolíticaZPortada IzquierdaZResto 25 November, 2015 Lluís Llaquet 124
3.75 / 5 (12 votes)

Inici » Historic » La CUP arribarà a un acord de govern amb Junts pel Sí a canvi de suprimir el concert a l’escola diferenciada

L’acord entre la CUP i Junts pel Sí està a prop. Així ho ha pogut saber CatDiàleg en exclusiva a través de fonts properes a la negociació que confirmen que la CUP donarà suport al govern de Junts pel Sí i, per tant, investirà a Artur Mas, a canvi, entre altres coses, de suprimir el concert de l’escola diferenciada.

Amb aquest pacte s’acabaria l’odissea que ha viscut la coalició nacionalista i en especial el seu líder, que estaria disposat a cedir en l’eliminació dels centres educatius que separen per sexes a canvi de tornar a ser president.

Artur-Mas-Generalitat-Parlament-ACN_ARAIMA20150209_0205_13

Cal destacar, com s’ha confirmat, que el pacte seria de govern i no només d’investidura, cosa que implicaria que la CUP no només votaria al president sinó que aniria de la mà de Junts pel Sí a la feina executiva.

Aquest acompanyament estaria previsiblement acompanyat d’una moció de confiança pocs mesos després de la formació del govern, tal com va proposar en l’última votació d’investidura el mateix president Mas.

Evitar les eleccions

L’acord vindria pressionat també pel desig d’evitar unes noves eleccions que podrien ser perjudicials per la majoria parlamentària del sobiranisme, especialment de la coalició de Junts pel Sí i, encara més, de Convergència.

El fet que Mas plantegés que “o l’investien o convocava eleccions”, estaria també pressionant a la CUP, igual que la manifestació de l’Assemblea Nacional Catalana d’aquest passat cap de setmana.

L’escola diferencia, però no la concertada

Tot i que la proposta de la CUP, tal com destaca al seu programa electoral, és la supressió de tots els concerts educatius per canviar a un model plenament públic, aquest fet no seria acceptable pel sector convergent, que podria veure en perill gran part del seu vot del sector moderat.

educación diferenciada

La supressió del concert afectaria Catalunya a un total de 18 escoles, segons dades del 2013, en la seva majoria vinculades a algun tipus de realitat religiosa.

Aquesta política, però, no és nova, i és que el govern tripartit ja es va proposar eliminar-la, tot i que al final no va dur a terme aquesta reforma.

Perjudica els més desfavorits

De fet, segons ha pogut saber CatDiàleg, alguns d’aquests centres ja fa temps que es preparen per una possible eliminació del concert amb plans de contenció per procurar seguir donant el mateix servei als seus alumnes. Tot i que aquests plans vénen a intentar que les escoles no tanquin i que, sobretot, els alumnes que per qüestions econòmiques no podrien pagar una quota d’escola privada, puguin seguir la seva vida escolar amb normalitat.

Conflicte legal

D’acord amb la Constitució Espanyola, res impedeix incloure els centres d’educació segregada en les ajudes públiques tot i que el tema legal no està solucionat, ja que hi ha sentències contràries a l’acceptació dels concerts a escoles diferenciades com la del Tribunal Suprem de 2012.

De totes maneres, instàncies superiors com la carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, vigent també a l’Estat espanyol, garanteixen el “dret dels pares a garantir l’educació i l’ensenyament dels seus fills conforme a les seves conviccions religioses, filosòfiques” i també “pedagògiques” al seu article número 14. Una llibertat no només en els valors (que és el que protegeix la Constitució Espanyola), sinó en la forma d’educar, que és on podria està emparada l’educació diferenciada.

Lluís Llaquet

Periodista vocacional. Redactor a Catdiàleg, CM de l'associació Cat Jove i del Club de Lideratge Jove. Bloguer i col·laborador a altres mitjans. "El periodisme és el millor ofici del món" Gabriel García Màrquez "La premsa és l'artilleria de la llibertat." H.D. Genscher Contacte: lluisllaquet@catdialeg.cat Twitter: @llaquetm

 • @mjsmora

  25 November, 2015 #17 Author

  @CatDialeg Discriminar opcions pedagògiques no és molt de @JuntsPelSi2015 però és molt de la CUP

  Reply

 • Ana

  25 November, 2015 #18 Author

  Com be escriu al final el periodista , els pares segons l’article 14 de la carta dels drets fonamentals de la Unió Europea tenim dret a garantir l’educacio conforme a les nostres conviccions…Son molts els pares que necessitem ajuda econòmica per portar als nostres fills a escoles d’educació diferenciada perquè creiem en ella….si ens treuen el concert, on queden els meus drets? No crec que la escola diferenciada faci mal a ningú….jo no entro a valorar l’educacio que cada pare vol donar als seus fills. Gràcies.

  Reply

 • Jose Quintano

  25 November, 2015 #20 Author

  L’article ho explica molt bé als darrers paràgrafs: no és democràtic treure aquest dret als pares!
  Quina llàstima si l’ànsia de poder ens fa cedir Pel que fa a drets tan fonamentals de les famílies. #prochoice

  Reply

 • Antonio

  25 November, 2015 #27 Author

  L’exercici de la llibertat no hauria de ser motiu de negociació política. Quin concepte de llibertat tant limitat tenen alguns.

  Reply

 • Ariadna

  25 November, 2015 #38 Author

  Això s’anomena discriminació. Q pasa? Què només poden triar una opció pedagògica els pares amb diners?

  Reply

 • Mònica Victoria

  25 November, 2015 #41 Author

  Pago mis impuestos como todo el mundo y tengo derecho a elegir a que tipo de escuela quiero enviar a mis hijos. Para poder elegir en libertad tengo que tener diferentes opciones para escoger, entre ellas la educación diferenciada. La educación de mis hijos es cosa mía, no de los políticos de turno

  Reply

 • Joan

  25 November, 2015 #44 Author

  moneda de canvi…. “la llibertat dels pares” ?aquest és el model del futur estat català?

  Reply

 • Lluis Viñas

  25 November, 2015 #45 Author

  Em sembla que aquesta política es basa més en l’odi i la visceralitat que no pas en la raó i la búsqueda del bé comú.
  Precisament la CUP aconseguirà el contrari del que predica, doncs aquesta mesura impactarà directament sobre les families amb menys recursos, fomentant un model educatiu més desigual, on únicament els rics podran triar un tipus d’escola diferent per als seus fills.

  Reply

 • mv

  25 November, 2015 #46 Author

  Una Catalunya independent que limita la llibertat dels pares a l’hora d’educar els fills? No gràcies

  Reply

  • @gborcol

   26 November, 2015 #47 Author

   Aquesta es la dictadura dels perroflautas okupes, antisistema i anticapitalistes o con sigui que es diguin. Així va el païs!!

   Reply

 • Angela

  25 November, 2015 #64 Author

  Increíble!!! Ara tampoc podem portar el nostres fills a una escola que pren un model que funciona molt bé en tot el mon…

  Reply

 • Lucia

  25 November, 2015 #65 Author

  Es una verguenza…

  Reply

 • tere

  25 November, 2015 #69 Author

  Els polítics no tenen el dret d’ educar els nostres fills, aquest dret ens correspon als pares. En tot cas, els polítics han d’ asegurar la llibertat de decidir quin tipus d’ ensenyament volem els pares pels nostres fills. Més clar, ningú pot imposar-nos a les famílies quin tipus d’ escola volem: pública o privada; laicista o amb valors religiosos; mixta o diferenciada. Això és tasca dels pares i no seva, senyors polítics. I tinguin en compte, que qui ho diu, ha portat els fills a un col·legi públic i a un concertat. I molt orgullosa d’ haver-ho fet, en un i altre cas, i sobretot, haver tingut l’ opció i d’escollir sempre el millor per a ells.

  Reply

  • Anna

   25 November, 2015 #70 Author

   Quina vergonya de polítics. Fan campanya amb l’eslogan LLIBERTAT PELS CATALANS i després ens prohibeixen un dels drets més fonamentals com és el de decidir l’educació dels nostres fills. Es pot ser més incoherent? Al final potser sí caurem en una dictadura…

   Reply

 • Jordi

  25 November, 2015 #74 Author

  Realment és patètic. On està la llibertat de les famílies per escollir el lloc on volen educar els seus fills? És molt trist que una distingida minoria sigui la moneda de canvi. Mas i companyia, heu caigut molt avall, d’això s’en diu no tenir conviccions ni projecte. Ara ens vols liderar amb un projecte de país? No ens enganyis més Mas.

  Reply

 • Jaz

  25 November, 2015 #85 Author

  Aquesta notícia és falsa

  Reply

 • Albert Cortés

  25 November, 2015 #88 Author

  Si fos cert seria un greu atac contra el dret dels pares i la lliberat d’educació però de moment no es cita cap font i per tant crec que convé esperar o demanar a Convergència que ho desmenteixi. També dir que si la informació resulta ser falsa aquest mitjà demostraria una falta de rigor i credibilitat vergonyosa. Esperem que tot quedi en un rumor. En tot cas les reaccions dels pares i mares són força lògiques, ens juguem l’educació dels nostres fills.

  Reply

 • Mar

  26 November, 2015 #95 Author

  No pueden dejar tranquilos a los niños y a los padres q quieren educacion diferenciada? Pero q pesados y cansinos!! No son capaces de separar politica y educacion? Q manipuladores y retorcidos. Van a favorecer escuelas elitistas parecen cortos de miras. Cohartan la libertad de educacion.

  Reply

 • Cristina Colomer Kammüller

  26 November, 2015 #98 Author

  Si prospera la supresio del concert a les escoles diferenciades anem enrera en les llibertats del nostre país. Tornem a un totalitarisme .

  Reply

 • Emilio

  26 November, 2015 #99 Author

  Una prueba más de la incultura y de la falta de formación en la que viven las CUP. Cuando descubran los indudables beneficios que aporta la educación diferenciada no dudarán en aplicarla por obligación a todos los niños, dentro las actitudes dictatoriales que les caracteriza.

  Reply

 • Xavier

  26 November, 2015 #100 Author

  Això s’discriminació. Què només poden triar una opció pedagògica els pares ?
  Aixo s”democracia ?.

  Reply

 • Eduardo

  26 November, 2015 #101 Author

  la democracia es crecer en libertades! Qué bajo caes, Artur, que vendes a cualquiera y renuncias a tus principios!
  Para caer en manos de radicales que cercenan sin contemplaciones los derechos de los que no piensan como ellos

  Reply

 • MARIAN Sotillo

  26 November, 2015 #102 Author

  Es un derecho constitucional el poder elegir la educación de tus hijos y para ello ha de haber diferentes escuelas donde elegir.
  Me parece una aberración que jueguen con la educación para que unos u otros accedan a puestos en los que consiguen una inmunidad dada por la condición de “aforado” para que no les podamos “tocar”.
  Soy castellana y vivo en Cataluña desde el 2003 y escribo y hablo catalán correctamente y estaba muy orgullosa de vivir aquí. Ahora me da vergüenza que nos represente gente como esta.

  Reply

 • RM

  26 November, 2015 #103 Author

  Eliminar drets NO ÉS DEMOCRÀTIC. Quin mal fan els concertats? Perquè aquest atac? . La llibertat és respecte, no pas atac…

  Reply

 • Marta

  26 November, 2015 #109 Author

  Por si quieres estar informada e informar a tus contactos…
  SOLI

  Reply

 • Alba Navarro

  26 November, 2015 #110 Author

  Tots tenim dret de portar als nostres fills a l’escola que s’adequa a la nostra manera d’educació a la familia. Familia i escola han d’estar units. Ademés es una gran injusticia per la gent que no pot pagar una escola privada però vol una educació diferenciada. Homes i dones som diferents per tant diferenta manera d’educació pels que ho decideixen pels seus.

  Reply

 • Albert

  26 November, 2015 #113 Author

  No volem una independència a qualsevol preu!!! M’indigna i m’escalfa que un partit minoritari hagi de posar les regles de joc.

  Reply

 • Daniel r.

  26 November, 2015 #115 Author

  Doncs senyors cupaires, ja cal que prepareu una bestreta de ca l’ample. Em sembla que sou uns passarells que no sabeu comptar ni quants calés porteu a la butxaca. ELS CONCERTS ECONOMICS SÓN UNA AJUDA PER A L’ESCOLA PUBLICA, BENEITS !!! No veieu que si tothom es a la pública no es podrà pagar i això anirà en detriment de tota la canalla?

  Capsigranys!

  Reply

 • maria eckart

  26 November, 2015 #118 Author

  Els catalans no tenim dret a decidir per l’educació pels nostres fills això ja no es democràcia.Demanem que poguem decidir per la llibertat de els nostres fills

  Reply

 • Ignacio Meilan

  29 November, 2015 #123 Author

  No deberían quitar el concierto. Es una gran ayuda para muchas familias que queremos ese tipo de educación

  Reply

 • Josep Ramia Oliveras

  12 December, 2015 #124 Author

  Si a la diferenciada

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies