

Convergència trencarà amb la CUP?
Mas-Colell i Homs es mostren irritats per l’actuació de la CUP. Expliquem les tres raons
CatalunyaPolíticaZPortada IzquierdaZResto 16 noviembre, 2015 Lluís Llaquet 0Després de les dues votacions d’investidura i de què Artur Mas proposés tot un seguit d’inòspites possibilitats de govern, la CUP segueix rebutjant-lo com a president. Un fet que ha cabrejat molt a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que comença a mostrar públicament aquest empipament.
En especial, han mostrat la seva discordança dos dels personatges amb més poder simbòlic de l’executiu de Mas: el conseller de presidència, portaveu i ara candidat per a les eleccions generals del 20D, Francesc Hom, i el llorejat i reconegut conseller d’economia i doctor per la Universitat de Minesota, Andreu Mas-Colell.
Francesc Homs: “El no de la CUP suspèn la resolució d’inici del procés”
Francesc Homs, a una entrevista al diari La Vanguardia, ha mostrat el seu desacord i enuig per l’actuació de la CUP envers el seu govern, assegurant que aquesta actitud “suspèn políticament la resolució d’inici de desconnexió” que va aprovar el Parlament.
Per a Homs, és el partit assembleari i anticapitalista qui el paralitza i no pas el Tribunal Constitucional. Un missatge que ha acompanyat amb una demanda: que la CUP “deixi els discursos i decideixi si assumeix compromisos”.
Mas-Colell: l’actuació de la CUP asfíxia el procés
El conseller d’economia i professor de la Universitat Pompeu Fabra, Andreu Mas-Colell, ha escrit un article al Diari Ara on critica a la CUP i fa una crida a “no asfixiar el procés”. Segons Mas-Colell, “segurament per certa immaduresa parlamentària, la CUP pretén condicionar a fons el programa polític” del govern.
Un condicionament amb el qual la CUP ha aconseguit del Parlament “una resolució de sobirania prèvia a la formació de govern, determinar l’estructura del futur executiu i, encara més important, garantir-se mecanismes de control”, fins ara inexistents, com la moció de confiança en deu mesos proposada per Mas.
Tot i així, la resposta de la CUP ha estat “no” i “no”, recorda Mas-Colell, que, a més a més “ha posat sobre la taula 53 condicions” més. Un fet que, juntament amb la resta d’actuacions, planteja, “com a mínim, 3 problemes”.
1-.Acceleració innecessària
La CUP, amb les seves condicions prèvies a la investidura, ha provocat una resolució de desconnexió prèvia a la formació de govern. Quelcom que per a Mas-Colell suposa “una imposició a un govern encara inexistent” i una acceleració del procés que va en contra de la “cautela” que demana la desconnexió “que tenim al davant”.
2-.La CUP desincentiva el suport de les classes mitjanes
“La CUP és un partit anticapitalista d’extrema esquerra”, destaca Mas-Colell. Aquest fet, sumat a les 53 condicions que han posat sobre la taula per condicionar la investidura del govern de Junt pel Sí, poden “erosionar el suport de les classes mitjanes” a la independència.
3-.Rebuig internacional
Mas-Colell també recorda que la CUP és un partit antisistema, euroescèptic i antieuro. Tot plegat suposa, per al conseller, “encara que sigui indirectament”, un debilitament d’un front vital per al procés: “l’europeu i l’internacional”.
Segons l’economista, la percepció de dependència envers la CUP “genera reaccions molt fredes, si no gèlides”, com les viscudes fa pocs dies “amb l’editorial del Finantial Times” on es posava en dubte la viabilitat d’un procés que es titllava “d’estúpid”.
No comments so far.
Be first to leave comment below.