

Què són els comitès de defensa del referèndum?
La CUP ha organitzat un seguit de comitès per penjar cartells sobre el referèndum pel carrer, ajudin a les persones grans a saber on han de votar, i per “promoure accions de desobediència”
CatalunyaPolíticaZPortada IzquierdaZResto 29 September, 2017 CatDialeg.cat 0En els últims dies s’està escoltant molt el concepte de comitès de defensa del referèndum. Però què són exactament? Quina funció tenen? Qui els integra?
Qui conforma els comitès de defensa del referèndum?
D’una banda, aquests comitès estan formats per ciutadans de Catalunya, que en un principi, no estan vinculats a cap partit polític. Cal remarcar però, que la majoria estan relacionats d’alguna manera amb l’esquerra independentista. Poden ser activistes veïnals, estudiants universitaris, o fins i tot militant d’alguna formació política, generalment de la CUP. Ja fa setmanes que han anat apareixent al llarg de tot el territori català.
Inclouen a entitats, associacions, partits i veïns que deliberen de quin amanera s’han d’organitzar per tal de garantir i defensar el referèndum, a força de donar informació, fer accions i presentar resistència passiva.
Quines funcions tenen?
Segons els més radicals, en una primera instància estaven centrats a fer una tasca més aviat d’agitació i de promoció del referèndum, a l’espera de promoure “accions de desobediència”, sempre en funció de la “repressió” que exercís el govern espanyol. Aquestes són paraules del portaveu del Comitè de Defensa del Referèndum de l’Alt Penedès, Jaume Ramon. I és que el principal objectiu d’aquests comitès és el de formar mobilitzacions “des de baix”, per tal que no sembli que el procés és només una qüestió dels polítics o dels partits.
Som-hi comitès de defensa del #referèndum!
Organitzades i lluitant per un futur i una vida dignes#Sobiranies #Prenpartit #Mambo pic.twitter.com/wUHSNaUDxt— #ReferèndumGràcia🔸 (@ComiteGracia) 25 de septiembre de 2017
Però a dos dies del referèndum, les funcions d’aquests comitès ja han començat a prendre un altre rumb. La CUP ha posat en marxa alguns d’aquests comitès, repartits per barris, amb l’objectiu d’organitzar-se per garantir la celebració de l’1 d’octubre. I des de dilluns ja s’està materialitzant el desplegament de comptes a les xarxes socials amb les quals difonen consignes i material de promoció del referèndum.
Segons la regidora cupaire de Barcelona Maria Rovira, aquests punts de defensa faran una crida als veïns perquè es mobilitzin, promouran accions per garantir l’1-O i ajudaran a persones grans i a les que no tinguin accés a Internet perquè sàpiguen on els toca votar. També estan intentant convèncer a les persones perquè pengin cartells amb la informació del col·legi electoral que li correspon a les seves escales de veïns, ja que tots els residents de cada edifici tenen assignat el mateix punt.
Alguns exemples de com es mobilitzen aquests comitès a través de les xarxes socials:
A #Sabadell ens organitzem per vèncer! Defensem el referèndum, assisteix a l’assemblea del teu CDR! #PrenPartit pic.twitter.com/cVKU3X0eUZ
— canviar-ho tot – CDR (@SBDpelSI) 27 de septiembre de 2017
On votarà la gent de #SantAndreu pel #referèndum de l’ #1O?
T’ho expliquem en aquest fil! pic.twitter.com/I0GMUo3ylR— CDR Sant Andreu (@CDRstap) 27 de septiembre de 2017
No comments so far.
Be first to leave comment below.