CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
CatDialeg
Els catalans menjarem més d’un milió de torrons artesans aquest Nadal Els catalans menjarem més d’un milió de torrons artesans aquest Nadal

Els catalans menjarem més d’un milió de torrons artesans aquest Nadal

El consum de torrons artesans augmenta un 3% respecte al Nadal passat. La preocupació del consumidor per menjar sa podria ser una de les causes
CulturaZPortada DerechaZResto 15 December, 2016 CatDialeg.cat 0
5 / 5 (3 votes)

Inici » Historic » Els catalans menjarem més d’un milió de torrons artesans aquest Nadal

Arriba una de les èpoques més llamineres de l’any. El Nadal, a banda de celebrar el naixement del nen Jesús, aprofitem per fer grans reunions familiars al voltant de la taula. La nit de Nadal, el dia de Nadal, Sant Esteve, i també la nit de Cap d’Any, el dia 1 de gener, el dia de Reis… són els dies on els dinars familiars cauen segur. I amb ells, els torrons que surten a les postres. I malgrat que el moment dels torrons a ningú ja no li queda espai a l’estómac, aquest any els catalans menjarem 1,05 milions de torrons artesans, un 3% més que l’any passat.

En total, el Gremi de Pastisseria de Barcelona estima que es vendran unes 628.000 barres de torró de pastisseria a Barcelona i província. A tot Catalunya, es preveu vendre 1,05 milions d’unitats de torró artesà. Les previsions són optimistes perquè en les darreres diades, com Tots Sants, s’ha registrat un clar increment de vendes.

Pel que fa als preus, la barra de 300 grams es manté  entre els 12 i els 15 € de mitjana a les pastisseries catalanes, lluny dels 2,5 € o 3 € la barra que pot arribar a costar un torró industrial. Sobre aquesta qüestió, el president del Gremi, el pastisser de Castellterçol Elies Miró, recorda que “el torró artesà és un dolç de pastisseria fet de forma tradicional, amb ingredients naturals de qualitat i sense conservants ni colorants“. “Els darrers anys –afegeix– hem constatat com el client es preocupa cada cop més per allò que menja i valora un producte fet com abans. És fàcil entendre que si l’ametlla va a 13 € el kg, un torró que costi 2,5 € no pot portar ametlla de qualitat“.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona identifica 4 grans tendències en la pastisseria nadalenca

Pel que fa a les tendències, el Gremi de Pastisseria de Barcelona observa un creixement important d’altres dolços de Nadal com el panettone i els troncs d’autor i també una clara recuperació de la pastisseria salada.

  1. Diversificació dels dolços de Nadal: l’oferta de les pastisseries ja va molt més enllà dels torrons i els tortells. En els darrers anys, per exemple, creixen amb molta força les vendes de panettones artesans. De fet, són moltes les pastisseries del país que ja elaboren de forma totalment artesanal aquest dolç d’origen italià, i amb èxit de vendes. També creixen els troncs de Nadal d’autor, on el pastisser pot bolcar tota la seva creativitat. Es tracta de noves creacions inspirades en el tronc, però que poc tenen a veure amb els antics braços de xocolata i trufa.

    El panettone també serà un dels productes dolços estrella d’aquest Nadal.

  2. Recuperació de la pastisseria salada: els darrers anys, les pastisseries de Barcelona han constatat una recuperació de les vendes de pastisseria salada tant la nit del 24 com la del 31. Es tracta d’una tendència a l’alça relacionada, probablement, amb la recuperació econòmica i el costum, encara arrelat, de celebrar la Nit de Nadal i Cap d’Any a casa amb família o amics.
  3. Torrons més lleugers i petits: el torró de pastisseria es presenta en barres més petites per adaptar-se als canvis socials (famílies menys nombroses) i per facilitar el tast de diversos sabors. A més, com a resposta a la creixent preocupació per una alimentació més saludable, s’elaboren amb menys sucre. En moltes pastisseries es poden trobar torrons sense sucre, sense gluten, etc.
  4. Més diversitat i innovació: tot i que els torrons més venuts seguiran sent els de crema cremada, Xixona, els torrons trufats i els de praliné, els nous sabors omplen, cada cop més, els aparadors de les pastisseries. S’hi poden trobar torrons de cookies i caramel, de xocolata i kikos, de gintònic, de iogurt i gerds, de pinya colada, de fruites com les cireres, el mango, la mandarina o la poma, etc. Les noves creacions són una mostra de l’esforç creatiu i el treball artesà de centenars de pastissers, que elaboren els torrons com abans, sense conservants ni colorants artificials, però amb nous sabors i formats.

    Cada cop estan més de moda els torrons que innoven en sabors, formes i ingredients.

  5. Revalorització del producte artesanal: el gremi també constata en el consumidor una revalorització dels ingredients de qualitat i de les elaboracions artesanals

Quin és l’origen dels torrons?

L’origen dels torrons, com la d’altres dolços, és desconegut però podrien tenir una procedència àrab. Els “alfajors” del segle VII hi guarden moltes semblances. Eren rosquilles d’ametlles, nous i també pinyons, pa torrat ratllat, espècies i mel. De fet, es creu que els àrabs van portar aquestes postres a Espanya i a Itàlia. Més tard, al segle XV, diverses zones, com Alacant o Badajoz, ja produïen la seva versió dels torrons. I al segle XVI era un costum estès a tot el país, almenys entre les classes acomodades.

CatDialeg.cat

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies