

‘Casados a primera vista’, un nou reality on es banalitza el matrimoni
El programa s’afegeix a una oferta televisiva que, segons els experts, promou “la morbositat, la vulgaritat i l’apologia de la ignorància”.
TelevisióZResto 16 March, 2015 Lluís Llaquet 1Telecinco fa temps que juga amb les relacions personals als seus programes i realities. Vist l’èxit ara és Antena3 qui ha llançat un nou format anomenat ‘Casados a primera vista’ on quatre parelles suposadament afins es casen sense conèixer-se prèviament. Una unió que promet ser fructífera gràcies a un test de compatibilitat desenvolupat per uns “experts científics”, que assegura tenir uns resultats propers al 85%.
Aquest nou format, segons la directora de programes d’Atresmedia, Carmen Ferreiro, “aporta un nou gènere a la nostra oferta actual d’entreteniment i la fa més variada i atractiva per a l’espectador”. “És nou, l’audiència espanyola encara no ha vist res semblant i creiem que el sorprendrà”, assegura Ferreiro.
El reality afirma utilitzar un test anomenar VipScan que “certifica” la compatibilitat gràcies a “un disseny científic i tecnològic parametritzat”. Un test, segons ha declarat a aquest diari l’empresa que el comercialitza, que “se sustenta en el model Big Five, un dels millors predictors de personalitat”. Un qüestionari que mesura el caire de les persones i la seva suposada compatibilitat “segons 5 dimensions: l’apertura a noves experiències, la responsabilitat, l’extraversió, l’amabilitat i l’estabilitat emocional”.
L’empresa, que també és l’encarregada dels càstings de Gran Hermano, afirma que el seu test és capaç de predir “quines persones seran compatibles i quines no” i declara que això els permet saber quina és la parella ideal per cada candidat.
Compatibilitat vol dir amor?
Tot i que el sistema emprat per l’empresa té un suport científic i és utilitzat amb èxit de forma habitual en diferents àmbits com el laboral, caldria preguntar-se si que dues persones siguin compatibles implica que pugui sorgir l’amor entre elles i que la relació sigui fructífera.
És evident, d’altra banda, que aquest tipus de programa només es pot realitzar a una societat on el divorci exprés està totalment implantat i s’accepta socialment. Fet sense el qual ningú s’exposaria a casar-se amb algú que no coneix assumint el perill que surti malament. Aquest reality, a més, alimenta la banalització del valor del matrimoni, una institució que ja està sobiranament malmesa.
El reality, un format de moda
“La televisió és evasió, i no hi ha millor evasió que veure uns quants personatges en el seu dia a dia prefabricat”, afirma l’experta en formats de televisió i autora del llibre ¿Qué es eso del formato?, Gloria Saló.
El reality és un tipus de programa amb molt d’èxit al nostre país i en paraules de Saló això respon a la raó d’un cert “voyeurisme i hipnotisme amb morbositat” que atrau un públic àvid d’ “oblidar-se dels problemes, de distreure’s”.
L’audiència busca programes fàcils de consumir que no requereixin un esforç intel•lectual, que és “justament el que ofereix aquest format”, declara la també experta en televisió Mariola Cubells.
Perills dels realities
Aquest entreteniment de fàcil consum també té les seves conseqüències. Cubelles afirma que darrere d’aquests formats s’amaga una “apologia de la ignorància”. Per l’experta “és terrible que un personatge pugui guanyar, en una setmana, més que el president del Govern espanyol i que, a més, la gent ho aplaudeixi”. I és que, segons Cubelles, si seguim promovent aquests programes, existeix el perill que “la vulgaritat triomfi”, ja que, amb els realities, aquesta vulgaritat “adquireix un valor” i a més, “és paga molt bé”.