

L’Ajuntament de Barcelona vol restringir el dret a la llibertat religiosa
Aprova un protocol que “garanteix a les entitats religioses el tracte igualitari evitant situacions de discriminació”. De quina discriminació parla?
ReligióZPortada IzquierdaZResto 24 octubre, 2016 CatDialeg.cat 2(ForumLibertas) – No és la primera vegada que tant la Generalitat de Catalunya com l’Ajuntament de Barcelona mostren la seva cara més laïcista, bé sigui aprovant lleis, com la de Centres de Culte, una llei innecessària que ignora les arrels cristianes i sociològiques de Catalunya, bé alterant el nom de festivitats religioses per desplaçar-les de la via pública, com quan el consistori d’Ada Colau va manipular el nom de la patrona de Barcelona i la festivitat de Santa Eulàlia va passar a anomenar-se festa de “Lali”.
Ara, el consistori barceloní pretén restringir el dret a la llibertat religiosa en aprovar un protocol que “garantirà a les entitats religioses el tracte igualitari per portar a terme activitats en l’espai públic i els equipaments municipals”, segons la nota de premsa que l’Ajuntament informant de les mesures adoptades.
En aquest comunicat, s’insisteix en el fet que “les entitats religioses podran celebrar festivitats i expressar la seva religiositat evitant la disparitat de criteris i situacions de discriminació en l’accés a l’àmbit públic”.
Amb la mesura, que porta el títol ‘Mesura de govern sobre la garantia del tracte igualitari a les entitats religioses pel que fa a la realització d’activitats puntuals en l’àmbit públic’, “es reforçarà la formació en diversitat religiosa i s’augmentarà en un 50% les subvencions per adequar i millorar els espais de culte en situació de precarietat”, afegeix la nota.
Però, de quina igualtat, disparitat i discriminació parla? L’únic cert és que amb les mesures contingudes en aquesta norma, les pràctiques tradicionals catòliques, les més presents en l’espai públic, tret de comptades excepcions, es poden veure seriosament afectades.

Ada Colau no sembla conscient del mal que pot fer aquesta norma a les festivitats religioses catòliques a la via pública.
Resposta justa i equànime?
La nota de premsa de l’Ajuntament planteja que la mesura pretén “regular i establir amb criteris tècnics, donant resposta de forma justa i equànime, les demandes de celebració d’activitats puntuals per part de les entitats religioses en equipaments municipals i en la via pública”.
Es tracta de garantir, segona el text, “el ple exercici de dret fonamental a la llibertat religiosa i de consciència que inclou la possibilitat de realitzar activitats en la via pública. A més, també es vol avançar en la normalització de la presència de la diversitat religiosa en la ciutat, i fent-la compatible amb la neutralitat dels poders públics i afavorint la convivència i cohesió social”.
Tanmateix, cal preguntar-se si amb aquesta taula rasa a la llibertat religiosa no s’està perjudicant les manifestacions religioses que emanen del cristianisme catòlic, sobretot aquelles que tradicionalment se celebren en dates concretes.
En el protocol dictaminat pel consistori, es destaca que “la diversitat cultural i religiosa és una evidència a Barcelona”, i que “el 2015 es van comptabilitzar en la ciutat 513 centres de culte pertanyents a 21 tradicions religioses diferents”.
Doncs bé, com es pot observar en la taula següent, reproduïda a partir de la pròpia “mesura de govern”, la representació religiosa dels diferents centres de culte a Barcelona mostra xifres sobre les quals cal reflexionar a l’hora d’establir els criteris continguts en aquesta norma.

Els centres de culte catòlics sumen quasi la meitat del total dels que hi ha a Barcelona.
Del total de 513 centres de culte a Barcelona, 243 estan relacionats amb el “Cristianisme catòlic”, és a dir, quasi la meitat; 167 tenen a veure amb el “Cristianisme evangèlic”; i, per ordre d’importància, el segueixen el “Budisme” o “l’Islam”, amb 25 centres cada un; i els “Testimonis de Jehovà”, amb 16 centres. La resta, una amalgama de diferents tipus de confessions religioses, sumen un total de 37 centres.
Pot considerar-se llavors “just i equànime” donar el mateix tracte a totes les manifestacions religioses dels diferents centres de culte tenint en compte aquestes xifres i les arrels cristianes de Catalunya i Espanya?
On està la discriminació?
En el comunicat de l’Ajuntament s’especifica que “la demanda de peticions per poder celebrar determinades festivitats fora dels mateixos centres de culte habituals ha crescut i la falta de criteris únics comporta –a vegades– que s’hagin produït tractes desiguals entre entitats, fos per la denegació o en l’aplicació de taxes”.
Més endavant, la nota de premsa destaca que “l’Ajuntament de Barcelona aprofundeix amb aquesta mesura en la laïcitat com a marc de governança de la diversitat religiosa”, i que aquest fet “implica reconèixer el pluralisme religiós”.
A continuació, en l’Annex 2 de la nota, el referent al “protocol per l’ús de la via pública per fer reunions i celebracions religioses”, s’especifica que aquest ús es pot produir amb motiu de la “celebració del culte a l’aire lliure” o bé per “celebrar festivitats que requereixen seguir un determinat itinerari en la via pública”.
En aquests casos, “s’ha de dirigir una sol·licitud de la llicència d’activitat en l’espai públic a través d’un registre públic (OAC o qualsevol altre registre) a través del formulari corresponent”; i, “en la presa de decisió de la resolució s’ha de garantir un tracte igualitari i no discriminatori, i fer sempre una interpretació favorable a la persona o entitat sol·licitant, ja que es tracta de l’exercici d’un dret fonamental”. Però en cap moment especifica amb exemples en quins casos actualment es vulnera la garantia d’aquest “tracte igualitari i no discriminatori” en la celebració dels diferents tipus de festivitats de culte.
En el punt 4 insisteix en el fet que “aquests tipus d’actes en la via pública estan sotmesos a la llicència, d’acord amb les condicions de seguretat i prevenció establertes en els protocols d’esdeveniments en la via pública”.
I en el punt 5 adverteix que “en el cas d’entitats que facin peticions similars cada any, convé fer una previsió a principi d’any i pactar quines activitats es faran, on i en quines condicions”. Aquesta previsió es farà a partir del calendari de previsions que elabora l’OAR i que facilita als districtes trimestralment.

Celebració del Diumenge de Rams.
Més burocràcia i restriccions
Tot i així, lluny de pal·liar una suposada discriminació pel que fa als diferents tipus de celebracions religioses en la via pública, el que suposa aquesta normativa és aixecar barreres de burocràcia i restriccions en el que fins ara era l’exercici d’un dret fonamental, el de la llibertat religiosa i de culte, que se solvatava amb un comunicat anunciant aquest acte concret.
Fins ara, quan es convocaven manifestacions d’aquest tipus no es demanava permís, era suficient amb una simple comunicació i en tot cas l’Administració no te’l concedia, rebutjant-lo, o posava condicions, si considerava que es podia conculcar algun dret fonamental o podia crear conflicte.
Amb la nova norma, amb l’excusa de la pluralitat, es pretén restringir pràctiques tradicionals catòliques que són fonamentals i amb comptades excepcions les d’una presència més important en l’espai públic. Serveixin com a exemple les processons de Setmana Santa, els via crucis o les romeries que se celebren a tot Catalunya.
En aquest sentit, es podria qualificar d’anticonstitucional aquesta nova regulació restrictiva de l’Ajuntament d’un dret fonamental?
Altres Notícies
El negoci de la pornografia s’embolica amb l’estelada
L’Ajuntament torna a incomplir la normativa i suprimeix la missa de la Mercè del programa de festes
L’Ajuntament traeix la seva pròpia legalitat incomplint acords plenaris i normatives internes
L’ambigüitat de l’Ajuntament de Barcelona davant del referèndum
Trias planeja un acord amb PDECat, ERC i PSC per destronar Colau
Governació: dos anys de govern de Colau a Barcelona. Paraules i gestos
Inici » Historic » L’Ajuntament de Barcelona vol restringir el dret a la llibertat religiosa
CatDialeg.cat
- ScottgeW en Les 10 claus de l’enquesta política i electoral de La Vanguardia
- Daniel en La setmana de la decisió?
- AGUSTIN IGNACIO GARRIDO CAMPRUBI en Del Kurdistan iraquià a Catalunya
- Joaquim Arolas en Llocs per visitar a Catalunya durant la tardor
- Josep en Els 10 principals llocs d’interès a Barcelona
- agosto 2022
- julio 2022
- junio 2022
- mayo 2022
- abril 2022
- marzo 2022
- febrero 2022
- enero 2022
- diciembre 2021
- noviembre 2021
- octubre 2021
- septiembre 2021
- agosto 2021
- julio 2021
- junio 2021
- mayo 2021
- abril 2021
- marzo 2021
- febrero 2021
- enero 2021
- diciembre 2020
- noviembre 2020
- octubre 2020
- septiembre 2020
- agosto 2020
- julio 2020
- junio 2020
- mayo 2020
- marzo 2020
- febrero 2020
- enero 2020
- noviembre 2019
- octubre 2019
- septiembre 2019
- agosto 2019
- julio 2019
- junio 2019
- abril 2019
- marzo 2019
- febrero 2019
- enero 2019
- diciembre 2018
- noviembre 2018
- octubre 2018
- abril 2018
- marzo 2018
- febrero 2018
- noviembre 2017
- octubre 2017
- septiembre 2017
- agosto 2017
- julio 2017
- junio 2017
- mayo 2017
- abril 2017
- marzo 2017
- febrero 2017
- enero 2017
- diciembre 2016
- noviembre 2016
- octubre 2016
- septiembre 2016
- agosto 2016
- julio 2016
- junio 2016
- mayo 2016
- abril 2016
- marzo 2016
- febrero 2016
- enero 2016
- diciembre 2015
- noviembre 2015
- octubre 2015
- septiembre 2015
- agosto 2015
- julio 2015
- junio 2015
- mayo 2015
- abril 2015
- marzo 2015
- marzo 2014